Полицията в цялата страна е вдигната под тревога

Въоръжено нападение и бягство от затвора. Двама затворници с пистолети са успели да избягат от Централния софийски затвор.

Единият избягал е Радослав Колев. Той е рецидивист, осъден на 26 години затвор за убийство. Вторият е Владимир Пелов, рецидивист, осъден на 30 години затвор за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР. Пелов има и предходна присъда за убийство – 15 години.

„Бях на 4-часово свиждане на бивш мой служител. Станах свидетел на бягството”, разказа пред NOVA Василий. „Започнаха да залягат. Казаха, че са въоръжени. Чух, че били избягали някакъв Пелов и Ради. Гледах как хората тичаха, други залягаха”, разказва Василий Попов.

Пожар в затвора в Пловдив, вероятно заради незагасена цигара

Полицията в цялата страна е вдигната под тревога.

Избягал затворник се завърна сам в килията си

Радослав Колев. Снимка: МВР

Владимир Пелов. Снимка: МВР

Кои са двамата избягали?

Владимир Пелов влиза в затвора през май 2016 година. Излежава 30-годишна присъда за въоръжен грабеж на златарско ателие, отвличане, включително и на дете, и стрелба по полицаи през 2011 година. Пелов е изключително умен и комбинативен. Стана известен, след като беше приет с най-висок успех  в специалност "Екология" в Софийския университет, докато излежава 15-годишна присъда за убийство на сараф. Освободен е предсрочно за добро поведение и тогава заедно с още двама души извършва въоръжен грабеж на златарско ателие в Ботевград. Съучастниците му са заловени. Той успява да избяга, като краде автомобил с цяло семейство вътре. При опит да го заловят, стреля и по полицаи. Именно за всички тези престъпления получава 32 години и ги излежава до днес, преди да избяга. Докато тече делото му, през 2013 година е пуснат под домашен арест заради глаукома. През 2016 г. е върнат в ареста, защото е уличен в две убийства - на братя от Ботевград. 

27-годишният Радослав Колев е имал проблемно детство и има непоносимост към хора с различна сексуална ориентация. Затова и през 2015 година убива 53-годишен служител на НАП-София именно заради сексуална закачка. Убийството става по особено жесток начин. Данъчният е смазан с чук и рязан с нож. Колев опитва да заличи следите, като пробва да убие и интимния партньор на данъчния, но мъжът оцелява въпреки многото рани, нанесени с нож. Пред съда признава вина. Осъден е на 26 години затвор. 

Опасни убийци са на свобода, полицията в цялата страна е под тревога

На място в затвора са изпратени двама прокурори от СГП, като действията по разследването се извършват от СДВР. Координират се действия с МВР за издирване на бегълците.

„Всички затвори се охраняват по един и същи механизъм”, заявиха от затвора.

„Упражнена е принуда и заплаха с огнестрелно и хладно оръжие. Има реакция от нашите служители, за съжаление неуспешна”, казаха властите.

„Произведени са три изстрела и за голямо щастие няма пострадали лица”, добавиха те.

Репортери: Владислава Тричкова, Десислава Георгиева

ВСИЧКО ЗА БЯГСТВОТО ОТ ЗАТВОРА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.