Близо ли сме до нова световна война?

"Няма единен план за Сирия, но има план на Русия. Очевидно на нея й харесва идеята Башар Асад да остане на власт, защото така нейните интереси ще бъдат защитени". Това заяви за "Здравей, България" бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев. 

НА ПРАГА НА НОВА ВОЙНА: Напрежение между САЩ и Русия заради Сирия

Изявлението му идва на фона на обвиненията, че режимът на Дамаск е използвал химическо оръжие в град Дума. 

Той коментира заканата на Русия да свалят всяка ракета, която бъде изстреляна към Асад: „Технически това не е възможно. Много няма да успеят, ако изобщо успеят да свалят някоя”.  

Според него няма да има пряк сблъсък между САЩ и Русия. На същото мнение е и арабистът проф. Владимир Чуков. 

При евентуални удари: Какви биха били целите на САЩ в Сирия?

"Няма да има Трета световна война. Става въпрос може би за предполагаема военна операция срещу режима на Башар Асад", изтъкна той, като цитира данни на Световната здравна организация, според които 500 души от Източна Гута са потърсили медицинска помощ в болници през последните дни. 

Сирия: Заплахата от удари на САЩ е безразсъдна ескалация

Арабистът припомни и предполагаемата химическа в Хан Шейхун от април 2017-а: "Имаше доклад на съвместния разследващ механизъм, съставен от независими експерти от ООН. Данните излязоха от октомври и бяха категорични. И после дойде руско вето, с което беше разпусната тази група". 

"В момента се търси някакво решение срещу Башар Асад, който за пореден път демонстрира възможност да използва химически оръжия, които на теория не би трябвало да притежава вече", коментира Тагарев. 

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО ЗАРАДИ СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.