Японката Наби Таджима е починала от естествена смърт

Почина най-възрастният човек на света - 117-годишната японка Наби Таджима. Тя е родена на 4 август 1900 г. Починала е от естествена смърт в болница на о. Кикай, префектура Кагошима.

През септември 2015 г. Таджима стана най-възрастният човек в Япония, а според японски медии след смъртта на 117-годишната жителка на Ямайка Вайълет Браун през септември 2017 г. тя е станала и най-възрастният човек на света.

Годишният справочник Световните рекорди на Гинес, който проучваше въпроса след кончината на Браун обаче, не бе признал до момента Таджима като най-възрастния жител на планетата. Вместо това на 10 април обяви 112-годишният японец Масадзо Нонака за най-възрастния мъж в света.

Япония е известна с дълголетието на жителите си. Официална статистика от миналата година сочи, че в страната живеят близо 68 000 столетници. За сравнение през 1963 година те са били 153-ма, отбелязва Ройтерс.

Според Гинес обаче абсолютният рекорд по дълголетие, доказан официално, държи французойка Жана Калман, починала през 1997 г. на 122 години и 164 дни.

По данни на американската Група за геронтологични изследвания сега най-възрастният човек на планетата отново е японка - жителката на Йокохама Чийо Мияко, която след 10 дни ще навърши 117 години.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес