Ритуалът се състоя пред Паметника на незнайния воин

На Паметника на незнайния воин бяха осветени бойните знамена, начело с трибагреника и знамената светини. На водосвета присъства и президентът Румен Радев.

Ритуалът беше изпълнен не от патриарха, а от негов заместник - Мелнишкият епископ Герасим. Това не се случва за първи път.

На 6 май по традиция се отслужва водосвет пред Паметника на незнайния воин, а след това със светена вода биват поръсени бойните знамена, знамената-светини и българските войни от представителните части. Водосветът се прави за здраве и успехи на армията ни. Той е обред, установен от светата църква като неговата символика е, че водата чисти, пречиства греховете, освещава и има целебна сила.

Затова преди сражения православните армии са ръсени със светена вода и войните влизали в боя, като вярвали, че имат Божията закрила срещу неприятеля.

Какво ще видим на парада по случай Деня на храбростта?

За първи път водосвет на бойните знамена е отслужен по времето на цар Симеон Велики преди битката при река Ахелой през далечната 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, е извършван водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България ген. Паренсов и продължава до 1946 г. След демократичните промени у нас ритуалът е възстановен през 1993 г.

След освещаването на водата с нея се поръсват 8 знамена-светини за българската армия, които се съхраняват във Военно-историческия музей. Едното е знамето, ушито през 1877 година от Стилияна Параскевова. То е първообразът на националния ни трибагреник. Освещава се и знамето на 1-ви конен полк - то е поръчано в Санкт Петербург и е пример за това, че има страни, в които бойно знаме е различно от националното. В основата на знамето е гербът на червено поле-щит и изправен коронован лъв.

Освещават се още знамената на 13-ти пехотен рилски полк, на 15-ти пехотен Ломски полк, на 23-ти пехотен Шипченски полк, на 24-ти пехотен Черноморски полк, на 25 пехотен Драгомански полк и на 30 пехотен Шейновски полк. Знамената са участвали и са били храбро пазени във войните - от Сръбско-българската до Втората световна война.

Военният парад на живо може да следите и на сайта ни nova.bg, и във Facebook страницата на Новините на NOVA. Там в реално време ще ви покажем и как изглежда събитието в 360 градуса.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.