Военните обещават истинско зрелище в небето и на земята

Днес е 6 май, Денят на храбростта и ден, в който отбелязваме 140 години от създаването на българската армия.

Военните обещават истинско зрелище в небето и на земята. Парадът, цялата военна техника, самолетите и хеликоптерите, духовите оркестри на българската армия са само част от събитието днес.

Гергьовден е!

Македонски военни за първи път ще дефилират на парада в София.

Официалната церемония започва в 09:00 часа с освещаване на бойните знамена и Знамената- светини. По-късно в 10:00 часа е кулминацията - военният парад, тази година под домакинството на Сухопътните войски.

Известните именици на Гергьовден (ГАЛЕРИЯ)

По традиция над площада първо трябва да прелети вертолета Ми-17 с националното знаме. В парада ще видим представителни блокове на Военна академия „Георги Сава Раковски”, Национална гвардейска част, Националния военен университет „Васил Левски”, два блока от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада „Специални сили”, Служба „Военна полиция” и други.

Бойните знамена няма да бъдат осветени от патриарха, а от негов заместник - Мелнишкият епископ Герасим. Това не се случва за първи път.

Освещаването става пред Паметника на незнайния войн. Водосветът се прави за здраве и успехи на армията ни. Той е обред, установен от светата църква като неговата символика е, че водата чисти, пречиства греховете, освещава и има целебна сила.

В небето над площад „Княз Александър Първи” ще прелетят 4 хеликоптера и 10 самолета от българските Военно-въздушни сили. Те ще излетят от авиобаза „Граф Игнатиево”. Ще прелетят на около 300 метра височина от земята.

Парадът на живо може да следите и на сайта ни nova.bg, и във Facebook страницата на Новините на NOVA. Там в реално време ще ви покажем и как изглежда събитието в 360 градуса.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.