Ще се прави периодично оценка на работата им от външни оценители

Повече пари за наука срещу по-високи резултати. Това предвижда нова стратегия за развитие на научните изследвания. Ще бъдат регламентирани и минималните заплати на учените, които ще растат според постиженията им.

СЛЕД ПРОТЕСТИТЕ В БАН И БНР: Борисов учуден колко оркестъра има националното радио

Ако с изследователската си дейност учените ни постигат лоши или незадоволителни резултати държавата ще може да ограничава или дори спира финансирането на дейността им. Оценката на работата ще се прави периодично и от външни оценители. На атестации ще подлежат държавните университети, Българската академия на науките и Селскостопанската академия.

Без наука няма напредък, а само застой, казва Нина. Вече от 15 години контролира екологичната ни обсерватория на връх Мусала - една от най-високо разположените в цяла Европа.

„Ние сме място за ранно оповестяване на всякакви замърсявания - химически, биологически”, казва тя.

Прогнозата за времето – на протест: Синоптици на бунт срещу ниските заплати

Отговорна за цялото общество работа с обидно ниско възнаграждение, твърди Нина. Няма против да фиксират работната й заплата, стига обаче да не е колкото минималната за страната.

По подобие на учителите и за учените ще бъде въведена система за диференцирано заплащане, обвързана с опита и научните титли.

„Един млад човек, който тепърва започва той ще е извън тази система в първите една две години”, казва Мария Явахчова от БАН.

Музикантите от БНР с тъпани и гайди под прозорците на финансовото министерство

Защото за сега стартиращите кариерата си като Мария малкият стаж ще е равен на по-малко пари. За да имат стимул младите учени да останат в страната от просветното ведомство готвят увеличение на стипендиите им, но не за всички.

„Само за тези докторанти, които са качествените докторанти и имат добри научни резултати. Размерът на това допълнително възнаграждение ще бъде определено от самите научни организации и висши училища”, каза Милена Дамянова от МОН.

Предвиждат се и периодични проверки на работата на научните организации и висшите училища. Ще бъде приета и процедура за освобождаване от академична длъжност при незадоволителен резултат.

За по-високи заплати: Музиканти от БНР на протест (ВИДЕО)

„Заради моменти като този се замисляме дали да не напуснем страната”, казва Мария.

Преди това обаче Мария има мечта - да завърши работата си по първия по рода си у нас циклотронен център, произвеждащ радиоизотопи за медицината.

Сред целите на стратегията е и да се стимулира връщането на българските учени от чужбина, както и да се извършват повече пътувания на наши учени на Запад с цел обмяна на опит и знания.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.