Германия иска да връща редовните имигранти в страните на първото им влизане, като България

Безсънна нощ се очертава в Брюксел. Евролидерите се събраха за разговори по най-спорната тема напоследък:  новите правила за имиграция.Европа е разделена на три непримирими лагера. Крайните коментатори дори вещаят разпад на Съюза.

Какво искат европейските правителства от срещата на върха на ЕС?

Имиграцията се оказа бомба със закъснител и избухна, когато броят на мигрантите намаля, но раздели държавите от външната граница на ЕС с тези от Северна Европа. Германия иска да връща регистрираните и редовни имигранти в страните на първото им влизане, като България, например. Държави като Италия и България не са съгласни. Италия смята, че трябва да бъдат изнесени горещи точки извън територията на ЕС.

Меркел: Трябва да намалим притока на мигранти към Европа

„Ние сме предложили компромисите, които според мен шест месеца ги работихме. Огромна част от колегите ги подкрепят. Сега ще питам тези, които не ги подкрепят какъв план биха предложили или биха продължили с него. Да напомня – то е едновременно задействане на трите аспекта: незабавна охрана на външните граници срещу незаконната миграция; второ, платформи или изнесени извън границите на ЕС; трето, вторичното разпределение вътре в съюза”, каза Борисов.

Борисов: Показахме как успешно можем да се справим с миграционната вълна

Бомбата задействаха Германия и Италия. Популисткото италианско правителство затвори пристанищата си за традиционно засилващия се  през лятото поток по море. Германия пък иска да върне  регистрираните в други страни имигранти там от където са влезли на европейска територия и да пресече  имиграционни движения вътре в Общността. Това засяга най-вече страни като България, Италия и Гърция. За България това би означавало да вземе обратно 60 000 имигранти, придвижили се от нас  към Германия. Нещо, за което премиерът Борисов отказва да се съгласи.

Меркел под натиск да договори правила за мигрантите в ЕС

Целта на Рим е идващите по море имигранти да бъдат спирани извън границите на Европа и разпределяни между различни европейски страни. Предложението залегна в  компромисния текст на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, а идеята на Берлин е да се направят двустранни споразумения между отделните страни за поемане на новопристигнали.

ВМРО и Европейските консерватори срещу миграционната политика на ЕС

„Има голяма нужда всеки ден да припомняме европейските ценности, на които се основава Съюза. Човечност, запазване на достойнството на другия. Този тип солидарност е принципът, върху който е изграден Европейският съюз. В последните години се отклонихме. В резултат съюзът е по-крехък и пукнатините се разширяват”, заяви Жан-Клод Юнкер.

На днешната среща Италия ще предложи да се преразгледа автоматичното удължаване на санкциите срещу Русия.

Премиерът Борисов направи и кратък коментар по друга важна тема. Утре на лидерите на страните от Еврозоната, той ще представи документите за влизането на страната ни в чакалнята за еврото.

"Ако кажат хванали сме шест души, минали нелегално през българия и ги върнат, имат право, но за това, че спазваме международните конвенции, те са дошли на нашето КПП, взели сме им отпечатъци, направили сме им медицински прегледи, 3-6 месеца са стояли, както конвенциите го изискват и след това заминат за някъде в Европа, те не могат да ги направят вечно наши", заяви още за мигрантската криза премиерът.

В едно поне държваите са съгласни - проверките за редовни имигранти да стават извън територията на ЕС. Идеята на Ангела Меркел е да се направят двустранни споразумения по модела с Турция.

"Можем да се опитаме да накараме корабите да акустират в други държави, например в тези от Северна Африка, но трябва да го обсъдим първо с тях. Не можем да решим това сами", каза Меркел.

"Искаме ли национални решения или вярваме в европейските и съвместни решения? Аз защитавам европейските решение, вътре в Шенген и в съответствие със сегашните решения - да се работи извън европейските граници и вътре в тях на два принципа - отговорност и солидарност", заяви от своя страна Макрон.

Целта на Рим е идващите по море имигранти да бъдат спирани извън границите на Европа и разпределяни между различни европейски страни.

„Трябва да забравим Дъблинското споразумение за даване на убежище, което вече не върши работа. Теглим чертата и ако не постигнем резултат, няма да приемем заключенията на Съвета. Италия не може сама да поема идващите”, каза италианският премиер Джузепе Конте.

В разгара на споровете премиерът Борисов отчте, че по време на пресдседателството България е положила огромни усилия по мигранстката тема. И призова лидерите да се намери консенсус и единно решение по темата.  Изключително критично е положението в Брюксел. Лидерите трябва да започнат от начало, след като Италия наложи вето. Причината беше текстът за миграцията. Италианците не вярват, че ще споделят целия натиск и огромната тежест от броя на мигрантите с други страни, а смята, че отново става въпрос само за думи. Германия от своя страна иска другите страни, които са на фронтовата линия да си вземат обратно мигрантите, които са преминали през последните три години към територията й.  

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.