Още родители обаче сигнализират за нередности

След скандала с класирането на седмокласниците в София - рестарт на системата. Грешката в изчисленията на баловете беше поправена, но наяве изплуваха още проблеми. Все още се търси виновникът.

На хартия едно, в списъците на образователното министерство – друго. Родителите на Денислав откриват 8 грешки при подредбата на общо 35-те желания на детето.

„Вечерта в 18 часа отварям и не мога да повярвам на очите си. Тези желания не са това, което ние сме попълнили”, разказва Йордан Гошев,

На 14-а позиция родителите написали, че детето би искало да учи в Първа английска гимназия с втори език – френски. В системата на МОН обаче под същата номерация фигурира Националната природо-математическа гимназия – с профил „Химия”.

СКАНДАЛ С КЛАСИРАНЕТО СЛЕД 7 КЛАС: Свалиха резултатите от сайта

„Явно, като са попълвали това нещо, те са объркали подреждането на самите специалности”, на мнение е Йордан Гошев.

Така след разместването, Денислав се оказва класиран в 133-то училище.

„Според мен не е правилно, че заради някаква грешка, на някакъв човек в министерството трябва да опропасти шансовете на дете, което иска да учи в дадено училище”, на мнение е ученикът Денислав.

От Регионалното управление на образованието твърдят, че две комисии следят за такива грешки. Но дори да бъде открит пропуск, разместване не може да има, за да не се мултиплицират засегнатите.

„Всичко е така, както е в системата. До приключване на второто класиране не може да се размества. Пренареждат се желания за третото класиране”, обяснява Ваня Станчева – старши експерт РУО-София.

Експерт на МОН за гафа с класирането: Нямам обяснение

IT специалистите на МОН все още търсят кой седи зад гафа объркал системата.

„В момента тече проверка поради простата причина че ние самите нямаме обяснение защо се е случило”, обяснява Камен Радев – експерт на национално външно оценяване в РУО – София.

„Яд ме е, че аз лично не съм го хванала”, коментира Ваня Станчева – старши експерт РУО-София.

В същото време в една от най-засегнатите гимназии Технологическото училище по електронни системи, записването започна, вече с верни резултати.

„Оправиха нещата. До вечерта знаехме, че сме приети”, похвали се Лилия Топалова.

След като проверките приключат, наказани ще има, като може да се стигне и до уволнения.

Родителите на седмокласници в София са категорични, макар и грешката вече да е поправена, отговорност трябва да се понесе, иначе може да се стигне и до съдебни дела. А записването след първо класиране продължава до петък.

Всичко по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.