По думите на Елена Йончева оттук нататък трябва да покажем какво е постигнато

Предстои оценка на българското европредседателство. Такава дадоха в „Здравей, България” и депутатът от БСП Елена Йончева и евродепутатът Емил Радев от ГЕРБ.

„Успехът на едно председателство се изразява не само в организирането на събития, а и в изготвянето на политики. Те се изразяват в създаването и прилагането на конкретни документи”, на мнение е Йончева.

Борисов отчита резултатите от европредседателството в НС

Тя призна, че са били положени огромни усилия през тези шест месеца.

Оттук нататък обаче трябва да покажем какво е постигнато и с какво животът на българина може да стане по-добър”, смята Елена Йончева.

По думите й темата за Западните Балкани е трябвало „да бъде реанимирана” след приетата през 2003 г. Солунска декларация.

БСП с критика към ГЕРБ за европредседателството

„Софийската декларация е отстъпление от нея по много точки. В Софийската се говори общо за европейска перспектива на Западните Балкани, докато в Солунската – за европейско членство. Няма и финансов ангажимент в нея, нито в бюджета на ЕС за разширяването му и влизането на Западните Балкани”, допълни депутатът от БСП.

„81% от българите оцениха работата на правителството по европредседателството като много добра. Отлична е и оценката на Европейската комисия. Всички колеги в Брюксел и Страсбург казват, че сме се справили отлично”, коментира от своя страна Емил Радев.

РАВНОСМЕТКА ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО: Похвали от едни, критики от други (ОБЗОР)

Той уточни, че Македония е получила покана за членство в ЕС, а на другите страни е дадено уверение за европейското им бъдеще. Даден им е и стимул да правят реформи и да се доближат до европейските стандарти.

„България е успяла да договори за програмния период 2021-2027 г. повече пари, отколкото за предния”, поясни още Радев. Той отчете и постигнатото по границата по отношение на миграцията.

Елена Йончева от своя страна коментира, че след българското председателство Европа вече не е на две, а на много скорости и това се случва за първи път.

„Вече имаме девет държави, които изграждат собствени сили. Вижте какво става с Дъблинското споразумение. На практика не успяхме да сближим позициите на страните от Вишеградската четворка заедно със средиземноморските страни”, каза тя.

Борисов пред ЕП: Показали сме, че сме лоялен партньор (ВИДЕО)

По думите на Емил Радев обаче натискът по външната ни граница с Турция е почти нулев.

„Разбиха се ледовете, защото е важно да осигурим продължаване на споразумението за бежанците, които са в Турция и които са опасност за националната ни сигурност, ако не са там. Направихме всичко възможно диалогът ЕС-Турция да тръгне от точката на замръзване”, каза евродепутатът.

Йончева отново контрира с думите, че нулевият натиск е „абсолютен мит”. Според изказване на хърватския премиер в Брюксел ситуацията на българо-турската граница продължава да е критично. Дори Борисов е казал, че сме пропуснали 60 000 мигранти през последните няколко години. Йончева напомни и че на границата камерите все още не работят, освен тези, които са близо до КПП-тата.

„Преди няколко месеца комисия на ЕС каза съвсем друго. Виждайки граничното съоръжение, казаха „Защо сте издигнали тази ограда?”. Оттук нататък бежанците не могат да стигнат до Европа. Видяха как се работи – мерките на КПП-тата, камерите и патрулите. Ние успяхме да затворим Балканския маршрут”, заяви Емил Радев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.