Той е в знак на несъгласие срещу поправките в Закона за личната помощ

Отново напрежение заради хората с увреждания. Oмбудсманът Мая Манолова упрекна социалното министерство,че прави псевдо реформа, а майките заплашиха с ефективни протести още в края на месеца.

Броени дни преди законопроектът за хората с увреждания да бъде финализиран, протестиращите майки обявиха бойкот.

„Ние няма да участваме в геноцида на хората с увреждания, ние не можем да участваме в убийството на хората с увреждания”, заяви Вера Иванова, майка на дете с увреждане.

Аргуменът - бъдещият закон, според тях, по нищо нямало да се различава от сегашния. Недоволна остана и Мая Манолова.

СЛЕД РАЗНОБОЯ: Групите на хората с увреждания сближиха позициите си

„Аз като омбудсман не искам да ставам съучастник в тази имитация на реформа и не искам да участвам в заблуждението на тези хора. Всичко това, което обещава социалното министерство защо не се случва?”, запита Манолова.  

Социалният министър не прие упреците и уточни, че все още се водят разговори, а предложените промени не са окончателни.

„Това са работни варианти ,които не мисля, че трябва да са база за някакви генерални заключения, още повече обвинения. Разбира се, че когато има един съществуващ закон не е добре да се напише всичко 100% ново, има някои текстове, които трябва да останат”, заяви министър Бисер Петков.

Ябълката на раздора този път се оказа оценката на потребностите. По думите на омбудсмана новият вариант на закона не гарантира интеграция и  индивидуален подход към хората с увреждания.

„Човекът ще продължава да бъде разкарван от институция на институция, за да получи ако иска подкрепа за работа, образование”, обясни Манолова.   

И отговорът на министерството.

Протестът на майките на деца с увреждания се разраства

„Това, което ще е търся като подкрепа в кабинета за финансиране и оценка на потребностите. Това са ключовите неща, които този законопроект трябва да предложи”,  заяви  министър Петков.

Неудовлетворени от хода на преговорите, майките на деца с увреждания слагат начало на нова серия протести.

„Ще има маратон от Народното събрание до Министерството на труда и социалната политика с това ще изпратим нашите депутати на заслужена почивка и започваме с брутални протести, какво означава брутални - ще видите”, закани се Вера Иванова.

Първият протест е насрочен за 30 юли.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.