"Искаме едно и също – реформата да стане тук и сега", заявиха те

След разнобоя между различните групи на хората с увреждания. В четвъртък национално представителните организации протестираха срещу проекта за Закон за личната помощ. Те смятат, че той обслужва само  майките на деца с увреждания. 

Провеждат поредна дискусия за проектозакона за личната помощ

Днес обаче част от недоволните се срещнаха с омбудсмана Мая Манолова и с протестиращите пред парламента майки. 

Двете групи решиха, че ще се борят до есента да бъдат приети трите искани проекта на социални закони – в пакет.

Протест и обществен дебат по предложения Закон за личната помощ

"Не сме били един срещу друг. Искаме едно и също – реформата да стане тук и сега. Ние ги подкрепяме, те ни подкрепят", коментира Златка Грудева от Българската асоциация на лицата с интелектуални затруднения.

"Този път даваме срокове – 1 първи октомври за приемането на трите закона, след това започват протести", заяви Вера Иванова от Конфедерацията за защита на правата на децата.

"За да спре всичко, ще отида при всички на място през юли и през август, за да се подготвят и приемат навреме всички три закона заедно от парламента", коментира омбудсманът Мая Манолова. 

Парламентът променя правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания, за да не остават без добавки за транспорт и телефон 11 хиляди души. Промяната се налага след решението на Върховния административен съд, според което помощта трябва да е индивидуална според потребности на хората с увреждания. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.