Бойко Борисов коментира раздора сред "Обединените патриоти"

Остра политическа атака. Волен Сидеров нападна вицепремиера Валери Симеонов и го обвини, че с действията си убива българския бизнес. Лидерът на „Атака” беше категоричен, че ако колегата му не поправи подхода си, ще бъде сменен.

Симеонов срещу Сидеров – рунд пореден. И днес лидерът на „Атака” укори вицепремиера за политиката си от последните месеци, особено що се отнася до среднощните му проверки за шума в заведенията.

„Това, което се прави от страна на вицепремиера, е тотално убиване на българския бизнес. Аз не съм го пратил във властта да убива българския бизнес, а за да вдига доходите, пенсиите, за което водихме предизборни кампании, а не да утрепва български фирми”, коментира лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Стабилни ли са отношенията в управляващата коалиция?

Затова Сидеров заяви, че внася писмо до Министерския съвет с искане на обяснение за проверките на вицепремиера.

„Шефът на ОДМВР-Бургас Калоянов каза, че полицията не оказвала никакво съдействие на Симеонов. Ето снимки, които показват как отряд от 15-20 човека съпровождат вицепремиера и го пазят от народната любов. Много хора са впрегнати, за да изпълняват една убийствена политика спрямо българския бизнес”, каза още Волен Сидеров.

И още – Волен Сидеров определи като спекулации обвиненията на Валери Симеонов към „Атака” и ГЕРБ в лобизъм в полза на бизнесмена Кирил Домусчиев.

Румен Петков: Политическата нетърпимост между Патриотите надхвърля опозиционни атаки

„Аз очаквам извинение за това очерняне. Ние двамата с Николай Александров, ако не получим извинение от Симеонов, ще заведем дела за обида и клевета и за уронване на престижа. И ще окуражим премиера Борисов и колегата Кирилов също да заведат дела”, закани се Сидеров.

Според Сидеров от законодателните инициативи на Валери Симеонов държавата може да изгуби половин милиард.

„Ако Валери Симеонов не се оправи и не се коригира, трябва да бъде сменен с друг”, категоричен беше лидерът на „Атака”.

То не изключи на следващите избори партията му да се яви самостоятелно, а не като част от „Обединените патриоти”.

Не закъсняха и първите реакции по скандала. Премиерът Бойко Борисов отговори на обвиненията на заместника си в кабинета - Валери Симеонов.

Сидеров: Изпратих Симеонов да работи за пенсиите, а не да се разхожда с шумомер

В края на тази година изтича 10-годишният срок, в който приватизаторите на Българския морски флот Кирил и Георги Домусчиеви трябва да отговарят на определени условия. Преди седмици те загубиха дело от държавата и ще трябва да платят неустойки от 58 милиона лева.

Вицепремиерът Валери Симеонов оспори промените в Закона за приватизацията, защото обяви, че целта им е била именни да опростят въпросните неустойки.

На свой ред, днес премиерът Бойко Борисов контрира, че именно кабинетът целево е финансирал делото за изплащане на 58-те милиона лева.

„2 милиона и 400 хиляди лева за заплащане на дължимата държавна такса за предявяване на иск за отмяна пред Върховния касационен съд на основание чл. 47 от Закона за международните търговски арбитражи на арбитражно решение от 30-и март 2017 г. на Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата към „Кей Джи Маритайм Шипинг”. Ако някога сме искали да пазим редник Киро или редник Райън, или който и да е да пазим, е нямало да заведем тези дела”, коментира премиерът Бойко Борисов.

На заседанието на Министерския съвет дойде и лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Той обяви, че не е дошъл заради казуса с Българския морски флот, а за да поиска кабинетът да отмени ограниченията на шума, чийто автор всъщност е Валери Симеонов.

Борисов: Ако сме искали да пазим редник Киро и Райън, нямаше да завеждаме дела (ВИДЕО)

И още: Волен Сидеров поиска депутатите да отложат за септември разглеждането на ветото на президента върху Закона за приватизацията.

Реакции не липсваха и в Парламента.

„Нищо особено не се случва. Това, което мога да кажа е, че Волен Сидеров доста често бърка фантазията с реалността. Говорим за човек, който минава в друга реалност. Ще си слушаме едни и същи филми”, заяви Валентин Касабов от НФСБ. 

На въпрос дали НФСБ остава в коалицията, Валентин Касабов отвърна: „Засега, да, но ние сме в основата на тази коалиция. Направихме достатъчно много за коалицията”. 

Касабов дори заяви, че към момента не приемат като лидер на „Обединените патриоти” Волен Сидеров, защото през последните месеци те почти не са се събирали. Той уточни обаче, че това не било разпад на коалицията. 

Репортери: Деница Суруджийска, Лора Инджова 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.