Повод за реакцията му бе изявление на държавния глава

"Не приемам атаки срещу държавната администрация и особено срещу експертите от финансовото министерство и Агенция "Митници"", каза във Варна финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Повод за реакцията му бе изявлението на президента Румен Радев по-рано през деня по случая с обществената поръчка в Бургас, с която бе свързан Димитър Желязков - Митьо Очите. 

Румен Радев: Прави се опит да се пришие Митьо Очите на служебното правителство

"Ако държавният глава е решил да води политическа война с партия ГЕРБ, това е негово право, но не съм съгласен да бъдат атакувани експерти, които не само през последните години, а и през целия преход са гарантирали финасовата стабилност на държавата", посочи Горанов.

По думите му обществената поръчка е подписана от човек с над 20 години стаж - сестра на висш политик от БСП, но професионалист и както всички държавни служители служи на цялото общество.

"Самата поръчка е на фирма с лиценз от МВР и е на стойност 2 520 лева за 2 години", допълни Горанов. Според него проверките за провеждането й и материалния интерес не предполагат драматични политически реакции.

"Ако това е голямата обществено-политическа тема, аз съм склонен като министър на финансите, да поема определена политическа отговорност", допълни Горанов.

ОТЗВУК: Скандалът „Митьо Очите” се превърна от криминален в политически (ВИДЕО)

На въпрос има ли политически чадър над Желязков министърът посочи, че вероятно е така, защото този мъж е осъждан и за него има доста данни.

"Нека президентът да каже кой пази Желязков", каза Горанов и посочи, че точно настоящата изпълнителна власт го е задържала с помощта на турските служби, като тогава е възникнал и скандалът около партийната структура на БСП в Бургас.

"Ние сме първото правителство, което задели ресурс от милиарди левове за модернизацията на армията", каза още финансовият министър. По думите му това, че в края на миналата година компанията, която щеше да строи кораби за флота, се отказа в последния момент, всъщност води до забавяне в изпълнението на проекта. 

"Успешните реализации в борбата с контрабандата показват, че сътрудничеството между институциите в страната е много добро", допълни Горанов. Той припомни, че 2017 г. е приключила с шест милиарда лева повече в сравнение с 2014 г.

"Настоящата година пък върви с близо 2 милиарда лева повече спрямо 2017 г.", допълни Горанов. По думите му това показва, че в администрациите работят професионалисти и има политическа воля за справяне с проблемите като контрабандата и сивата икономика.

"Политиката на България спрямо Македония едновременно пази националното ни достойнство, отстоява интересите ни и е в помощ на държава, с която имаме договор за добросъседство, заяви още Горанов.

 Така той отхвърли критиките на президента към правителството за липсата на ясна реакция по повод изявленията на македонския премиер Зоран Заев за Илинденското въстание.

"Когато възникне някакъв проблем или недоразумение между държавите, не трябва първата стъпка да е агресивният подход и навлизането в риторика, която после може да доведе до много злощастни последици”, посочи Георгиев. Според него сключеният между България и Македония договор съвсем ясно регламентира отношенията на добросъседство, партньорство и сътрудничество, като нашето правителство винаги е имало последователна и еднозначна политика. 

"По-късно премиерът Зоран Заев излезе с позиция, която е балансирана и в дух на разбирателство, както трябва да се случват нещата на Балканите”, допълни финансовият министър Владислав Горанов. По думите му македонският министър-председател е изразил съжаление, че е допуснал такова изказване и е коментирал изключително големия принос на България в последните няколко години за стабилността на полуострова, както и за проевропейското и пронатовско развитие на Македония. „В този смисъл надскачането кой е по-българин е безпредметно и излишно нагнетява напрежение”, допълни Горанов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.