От МОН готвят създаването на напълно нова информационна система за липсващите преподаватели

Кризата за учители продължава. Само месец преди началото на новата учебна година в системата все още се търсят хиляди кадри. Нужни са около 4000 преподаватели.

Красимир Вълчев: Най-големият недостиг на учители ще дойде след около 10 години

От тях над 600 - за София. Именно в столицата, както и в по-малките населени места, намирането на учители се оказва сложна задача. Затова от Министерството на образованието готвят създаването на напълно нова информационна система за липсващите учители.

Училищата спешно търсят нови преподаватели

Галина Китанова е учител от 20 години. По план трябва да сложи край на кариерата си преди началото на новата учебна година. Досега в столичното 107-мо училище са назначили двама учители по български език, остава да намерят заместник и на Галина. Това обаче се оказва трудна задача. При повечето кандидати имало сериозни пропуски.

ПРОМЕНИ В УЧИЛИЩАТА: Въвеждат нов предмет в XI и XII клас

Недостиг на кадри има по природни науки, информатика и чужди езици. За да се справят с проблема от Просветното министерство подготвят информационна система.

„В нея всеки, който завършва, ще може да види в кои общини, в кои училища се очаква недостиг на педагогически специалисти. Ние самите ще можем да правим по-точни анализи”, обясни просветният министър Красимир Вълчев.

Очаква се системата да заработи до края на годината.   

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.