Той беше насочен срещу премиера Андрей Бабиш

Възпоменателните церемонии за 50-годишнината от Пражката пролет се превърнаха в протест срещу премиера Андрей Бабиш и тесните му връзки  с Комунистическата партия.

50 г. след Пражката пролет: Поуките за мира и сломения дух (ГАЛЕРИЯ)

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. в страната нахлуват над 250 000 войници от Варшавския пакт, сред тях и два български полка. С окупацията завинаги е изгубен шансът за реформа на  социализма и е разкрит истинският мащаб на съветската диктатура.

Тъжната годишнина отпуши гнева на чехите. Премиерът Андрей Бабиш е най-богатият човек в Чехия, управлява в коалиция със социалдемократите и договори подкрепа на Комунистическата партия.

Събитията днес се разиграха пред сградата на чешкото радио. Именно там множеството се събира и в ранните часове на 21 август 1968 г. Те знаят, че ако спрат независимата медия - цяла Чехословакия е изгубена завинаги. 15 души загиват, докато съветските войници се опитват да спрат радиоизлъчването.

ПРАЖКАТА ПРОЛЕТ: Позиви в подкрепа на революцията пращат български студенти в затвора

Дана Кандирова е била 13-годишна. Баща й бил фотограф. Взел я със себе си на този ден до радиото, за да носи спомена - спомен за борба срещу танковете с голи ръце.

Снимка: Getty Images

„Вървяхме по улица „Винохрадска” и аз плачех от страх, а баща ми само крещеше - стой близо до къщите”, разказва Дана Кандирова, която е свидетел на събитията от 1968 г.

Днес чешкият президент Милош Земан - един от най-близките съюзници на Русия в Евросъюза, не произнесе реч за годишнината. Изненадващо на този ден по чешката обществена телевизия прозвучава обръщение на словашкия президент - Андрей Киска.

Преди половин век невъоръжени чехи и словаци излизат по улиците и наивно се опитват да говорят с войниците от Варшавския пакт, сред тях и 2164-ма българи.

„Много от войниците дори не знаеха къде точно се намират или пък имаха погрешна информация за нас. После жителите на града сваляха табелите с имената на улиците, унищожаваха всички знаци, за да не могат да разберат войниците къде точно се намират в Прага”, разказва Ян Добиаш.

Тази вечер на Венцеславския площад в Прага ще има концерт, на който ще пее Марта Кубишова, която изпя емблематичната за тази ера песен – „Молитва за Марта”. Песен, която тя пя и през 1989 година на същия площад - 21 години по-късно, когато чехи и словаци успяха да реализират своята мечта.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.