Президентът произнесе тържествено слово

Хиляди хора се събраха в събота на историческия връх Шипка, за да отбележат годишнината от героичната Шипченска епопея.

Сред официалните гости бяха президентът Румен Радев, заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, политици, народни представители, кметове, общественици.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили прие почетния строй на Националната гвардейска част и положи венец пред Паметника на свободата. По-рано Радев се включи в туристическия поход към връх Шипка.

Вече 141 години българите гледаме към този връх с преклонение. Но никой не ще го рече по-добре от Вазов: „див чутовен връх", където български и руски храбреци оставиха костите си, за да възкръсне България. На Шипка всички вие преподавате урок по история на цяла България. В последните десетилетия немалко бе сторено, за да бъде изтрита и пренаписана тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време. Както и преди няколко месеца, в мартенския сняг, тук отново сте хиляди. И както Вазов казва, с вашето присъствие на този легендарен връх, вие „строшавате на клеветата зъбът”, каза в словото си държавният глава.

141 години от Шипченската епопея (ВИДЕО)

На Паметника на свободата архиерейският наместник на Габровската епархия протойерей Руслан Личев и свещеници от града отслужиха заупокойна панихида в памет на героите, загинали за свободата на България.

В 20,45 часа държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад "Възраждане" в Габрово и ще произнесе слово в прослава на героите, загинали за свободата на Отечеството. Ще има и тържествена заря-проверка.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.