Просветният министър определи случващото се като „недопустимо”

Нов скандал се разрази между БАН и синоптиците. Ден след като беше решено двете страни да се разделят по взаимно съгласие, Академията изгони шефа на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов. Мотивът - уронвал престижа им.

Веднага след като чуха новината, синоптиците напуснаха работните си места и заплашиха с масови оставки и нови протести.  Те гласуваха единодушно вот на доверие на проф. Брънзов.

Министър Вълчев: НИМХ излиза от БАН

Самият той заяви, че не е изненадан, защото от месеци му е оказван натиск.

Това, че отдавна мислят как да ме отстранят на мен ми е известно. Един изключително нерационален и непремерен ход, но всеки си носи отговорност за действията”, коментира професорът.

Отстраняването на директора саботира изготвянето на прогнозата оттук нататък, твърдят синоптиците. Сред задачите на синоптиците ни е и да опишат метеорологичната обстановка по време на трагедията край Своге. Въпросният документ трябва да бъде подписан лично от директора.

От БАН са категорични, че решението няма връзка с постигнатото в сряда споразумение за "развод" с НИМХ. То дори било закъсняло, а синоптиците се били „радикализирали”. Това пък накърнявало престижа на Академията - най-вече заради разпространение на невярна информация, като тази, че БАН ощетява финансово НИМХ.

Синоптиците отново се вдигнаха на бунт (ВИДЕО+СНИМКИ)

Средните заплати в НИМХ са по-високи от средните в БАН. Редно ли е да се вземе от тези, които получават по-малко, за да се даде на тези, които получават повече?”, запита заместник-председателят на БАН чл.-кор.Константин Хаджииванов.

Основният мотив за уволнението обаче бил възпрепятстване финансовата проверка на НИМХ.

Просветният министър определи случващото се като „недопустимо в такъв момент”.

Веднага след уволнението последваха оставки - на цялото ръководство на НИМХ и на директорите му в Пловдив и Плевен.

По-късно от БАН обявиха, че „отчитайки желанието на правителството за решаване на проблема с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Управителният съвет на БАН не възразява срещу отделянето на НИМХ от структурата на БАН при спазване на действащата нормативна база и в защита на интересите на учените и служителите, които искат да останат в Академията". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.