От началото на годината са започнали 1112 основни и частични ремонта

Десетки училища в цялата страна няма да са напълно готови да посрещнат учениците в първия учебен ден. Това информират от Министерството на образованието. От началото на годината са започнали 1112 основни и частични ремонта, като работата по 382 от тях продължава и в момента. До 17 септември ремонтите в 90 училища няма да са приключили напълно и трябва да се създаде организация за нормален учебен процес.

Пет от най-големите училища в Кърджали все още приличат буквално на строителни площадки. В едното от тях тепърва започва работата по класните стаи. Според фирмата и директорът до 17 септември ремонтът ще приключи.

10 дни преди първия звънец в училищата кипи тежка работа и навън, и вътре. В средно училище „Петко Славейков” учат 1 700 деца. Тази година в сградата поне в началото ще има не повече от 800.

„Ще организираме за големите ученици в други училища, в други сгради, но най-малките, особено първокласниците, държим след откриването в нашия двор да си бъдат тук”, обясни Милко Багдасаров, директор на СУ „П. Р. Славейков”.

Подове, стени, тавани, осветление, та дори и дъската трябва да бъдат обновени с нови, а в подобно състояние са 5 училища в Кърджали. Ремонтите са за близо 14 милиона лева по програмата „Региони в растеж". Според областния управител са почнали твърде късно - едва след средата на юли.

„Ако ремонтите бяха започнали в началото на юни, ако тогава бяха подписани договорите, вече поне в самите училища те щяха да бъдат приключени, друг е въпросът, че има съпътстваща инфраструктура - огради, дворове, но това нямаше да наруши учебния процес”, обясни Никола Чанев, областен управител на Кърджали

„Драма по отношение на учебния процес и началото на учената година в община Кърджали няма, нещо повече - всички деца ще учат във вече ремонтирани училища”, заяви Хасан Азис - кмет на община Кърджали.

Вече са осигурени класни стаи за всички, но в други сгради.  Очаква се реално ремонтите да приключат до края на ноември. А родителите, макар и да оценяват очакваните резултати, са разтревожени.

От общината обещават седмица преди 17 септември всеки ученик да знае къде ще започне учебната година. Дори и най-оптимистичния вариант поне няколко месеца част от учениците от училищата в ремонт ще учат в други сгради.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.