Не само униформени полицаи ще бъдат около и в учебните заведения, но и цивилни

Целият наличен състав на МВР - на крак заради първия учебен ден. Служители на Пътна и Охранителна полиция излизат край училищата и детските градини. Не само униформени полицаи ще бъдат около и в училищата, но и цивилни. Преди 15 септември около учебните заведения в цялата страна трябва да бъде възстановена и маркировката. 

ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: Колко тежи ученическата раница?

През цялата година ще има всекидневен контрол в училищата от служителите на МВР и от охранителните фирми. От полицията ще следят за разпространението на наркотици около училищата и за това дали в заведенията около учебните заведения се продава алкохол на малолетни. За по-добрия контрол в учебните заведения гарантират и камерите за видеонаблюдение.

Коледната ваканция през новата учебна година ще е 12 дни

През цялата учебна година ще има и проверки за това дали пускат деца в баровете и дискотеките след 22.00 часа без придружител.

За това нарушение собственикът на бара или дискотеката ще бъде глобен с минимум 2000 лева. За родителите глобите започват от 300 лева. При продажба на алкохол на малолетни и непълнолетни санкциите също започват от 2000 лева и могат да стигнат до временно затваряне на заведението. 

Сигурността около училищата ще се гарантира и с възстановяване на маркировката на улиците около учебните заведения.

„В София има общо около 1100 пешеходни пътеки. От тях над 330 са повдигнати, около 220 са осветени. Специално в навечерието на учебната година възлагам обновяването на всички пешеходни пътеки около училища и детски градини. Вече 85% от тях са готови. Очакваме до края на седмицата да бъдат готови всички”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Само за първите два месеца на миналата учебна година са установени близо 7000 нарушения на пътя.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.