Трябва да е ясен контролът на средствата в системата, смята омбудсманът

„Преди да изисква допълнителни средства за здравеопазване от гражданите, министерството трябва да разработи ефективен контрол върху изразходването на тези средства”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” омбудсманът Мая Манолова. Тя призова здравния министър да изтегли предложението за въвеждане на здравна застраховка.

„Не виждам никаква промяна в тази част – в отношенията лекар –пациент, по отношение на лимитите, на цените а клиничните пътеки, на медицинските стандарти, на нивата на компетентност, различна политика по отношение на лекарствата, единственото, което се предлага, е реформа в приходната част. Тази идея да се съберат повече пари, отново за сметка на гражданите, през застрахователи, на мен лично много ми прилича на гражданска отговорност. Само че при тази застраховка гражданинът знае какво ще получи срещу своята вноска, докато тук не е ясно какво ще се промени в предоставянето на медицинските услуги”, коментира Манолова. Тя заяви, че тази неяснота прави лоша услуга на министъра и създава негативна среда.

Ще трябва ли осигурените от държавата да плащат здравни застраховки?

„Аз не чух някои от тези, които са участвали в разговорите, да подкрепя реформата – нито Лекарският съюз, нито застрахователите. Например тези 12 лева на човек докато се акумулират в застрахователните дружества, вероятно не трябва никой да боледува поне 2-3 години, за да може да се плаща лечението. Тези въпроси нямат отговор”, коментира омбудсманът.

РЕКОРДНИ ФАКТУРИ: 3800 лв. сметка за вода (ВИДЕО)

Тя коментира и темата за четирицифрените сметки за вода, получени от жители на столичния район „Красно село”.  Манолова посочи, че от месеци настоява за промени в наредбата за ВиК услугите, за да може гражданите да не плащат течовете в системата, недобрата организация на „Софийска вода” и нежеланието да си свършат работата чрез приемането на едни ясни правила, които да разпределят отговорностите. Сега хората, които нямат водомери на практика плащат всички отчетени към сградата количества вода, които не са разпределени в сметките на онези, които са си поставили водомери, стана ясно по време на разговора в студиото.

Европарламентът призна двойния стандарт при храните

Манолова използва случая да благодари на Европейския парламент, който е дал знак за голяма за европейска солидарност и визира доклада, посветен на проблемите в двойните стандарти в качеството на храните. По думите й в него има конкретни препоръки и реално може да се види края на унизителната практика за предлагане на храни с по-лошо качество.

Вижте повече във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.