Причината – ремонтни дейности

Нови тапи по улици и булеварди очаква жителите и гостите на София през уикенда.

От петък, заради полагането на износващ слой асфалт и маркировка, затворен е бул. „Арсеналски“. Движението по него ще бъде спряно до събота. А в неделя ще бъде затворен бул. „Васил Левски“, в участъка между Ректората на Софийския университет и паметника на Васил Левски, съобщава БГНЕС.

Жители на Самоков и околните села протестираха заради лошите пътища (ВИДЕО)

В същото време продължава работата и по Източната тангента, която също бе затворена в петък. В понеделник движението ще бъде възстановено, увери заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев.

Той обяви, че в събота ще бъде пуснато движението по ул. „Цар Симеон“, а по ул. „Резбарска“ вече може да се преминава. Според него основните ремонти, които беше планирано да приключат до 15 септември, наистина ще свършат.

Ще остане само работата по бул. „Пенчо Славейков“, тъй като там имахме забавяне заради съгласувателни процедури относно настилката. Там очакваме работата да приключи в първите десетина дни на октомври. В момента се полага асфалтова настилка и продължава работата по тротоарите и редене на бордюри“, обясни Крусев.

Той добави, че работата по ул. „Граф Игнатиев“ продължава, като там се полага релсов път и се редят гранитни бетонови плочи. Очаква се в началото на ноември да бъде пуснато трамвайното движение.

Бул. „Монтевидео“ пък ще бъде готов в края на месец септември.

Участъкът на катастрофата до Своге вече е с нов асфалт

В момента се прави стиковка с „Метрополитен“, които изграждат станцията при ул. „763-та“, така че когато и те приключат, улицата ще бъде изцяло завършена и в долната си отсечка. Очакваме покрай метрото да бъде отворен и „Президент Линкълн“ в края на годината“, разясни Крусев.

Той обяви още, че до края на годината се очаква ул. „Георги Софийски“ да бъде разширена.

Крусев коментира, че неустойките се определят в зависимост от стойността на договора и добави, че за забавяне се дължи по 1% процент от стойността на проекта, а при некачествено изпълнение до 5%, ако Комисията по надзор докаже нередности по някоя от дейностите. Заместник-кметът подчерта, че при големите договори неустойката може да достигне до 200 000 лева на ден. Крусев обаче уточни, че към момента няма фирми, които да бъдат санкционирани.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.