Веселин Овчаров разказва за световния си рекорд в акробатичния парапланеризъм

Български световен рекорд в акробатичния парапланеризъм. Постижението е на Веселин Овчаров, който направи над 600 последователни превъртания във въздуха. Това е наистина изключителен успех.

В четвъртък българинът е направил 612 последователни превъртания и всичко това на височина от над 6000 метра. С това той успя да подобри рекорда на испанеца Хорацио Лоренс от 568 превъртания. Оказва се, чеу това не е първият успех за Овчаров.

Българин е новият световен рекордьор в акробатичния парапланеризъм

„Този рекорд е за една фигура, която всъщност е най-екстремната в спорта парапланеризъм. През годините съм обикалял много по света и съм се опитвал да постигна този рекорд, но все нещо не ми е достигало”, разказа Веселин Овчаров.

През годините той е правил няколко опита да постигне рекорд.

„Това сверяване на часовника доста ме стресна и обезвери и ядох много бой горе. Представете си ъперкъти - някой да ви бие в главата. И това понякога се случва на височина от 6000-7000 метра. Ти изпитваш седем пъти земното притегляне при въртенето и малко да мръднат настройките ти, губиш контрол, защото крилото ти почва да скача на една страна”, обясни парапланеристът.

Вчера обаче Овчаров успява да постигне мечтата си.

„Като скочих, бях притеснен заради последните си опити и нямах 110% увереност, че ще го направя, но вярвах и реално като влязох във фигурата на мен ми стана направо смешно – нямах никакъв проблем”, припомня си Овчаров. Този път е вярвал, че ще успее, защото всички фактори са били налице.

Българи ще чупят европейския рекорд по парапланеризъм (СНИМКИ)

А какво се случва, когато се превърташ по този начин във въздуха?

Овчаров разказва, че чувството е странно – първо те заболява главата, а после погледът се размазва, реакциите са по-бавни. 

„Колкото повече слизаш, толкова повече се съживяваш и колкото да не ти влияе отправната система, защото ти виждаш само крилото си. Хората си мислят, че като се въртиш горе ти се завива свят, а не е така”, разказва състезателят.

Цената на тези емоции може и да е голяма, но емоцията е безценна – в крайна сметка човек сам избира за какво да живее, завършва Овчаров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.