Това е дало отражение на резултатите от референдума

Компетентните институции трябва да се заемат с прочистването на Избирателния списък, където има доста наследени проблеми. Това каза говорителят на македонското правителство Миле Бошняковски по време на пресконференция в Министерския съвет, съобщи БГНЕС.

Столтенберг: Македония може да е в НАТО през 2019 г.

Бошняковски припомни, че от 2002 година до днес в Република Македония не е имало преброяване на населението. "Над 400 000 души отдавна не живеят в страната, но те фигурират в Избирателния списък, което има отражение върху всички изборни резултати и референдума", каза още той.

"Съществуват повече сегменти, които трябва да бъдат разгледани. Част от тях са задължение на държавата, а друга част на останалите институции. От 2002 година в Македония не е имало преброяване на населението. В момента се извършва подготовка в Държавната избирателна комисия и Националния статистически институт. Има доста наследени проблеми, които трябва да бъдат решени. Всички сме наясно, че над 400 000 наши съграждани не живеят в Македония, а продължават да съществуват в Избирателния списък... Държавната избирателна комисия по всяка вероятност ще се намеси в списъка, но всички институции трябва да реагират и този въпрос да бъде решен", каза още Бошняковски. Според него "тук не става въпрос за добра воля, а за проблем, който трябва да се реши".

СЛЕД РЕФЕРЕНДУМА: Заев започва преговори с опозицията

Ръководителят на македонската дипломация Никола Димитров подчерта, че с убедително мнозинство граждани, които са излезли да гласуват на референдума и са дали гласа си в подкрепа на договора от Преспа, задължение е да се върви напред със или без нови избори.

В профила си във Facebook той изнася някои факти за референдума.  

„Ако имаше един, един глас „против” повече, щяхме да се поклоним и да вдигнем ръце. Но с това убедително мнозинство "за", наш дълг към народа е да намерим начин да вървим напред, със или без нови избори“, казва ръководителят на дипломацията.

 „Дали е факт, че повече от половината от гражданите (903 169) от общия брой регистрирани гласоподаватели (1 806 336) не гласуваха на референдума? Да. Дали е факт, че списъкът на гласоподавателите изобщо не е реален, ако се вземат предвид данните на здравноосигурителния фонд? Да. 416 382 са непълнолетните лица без право на глас от общо 1 872 466 осигурени лица. Дали стотици хиляди граждани са изселени? Да. Дали е факт, че референдумът беше консултативен, а не задължителен? Да. Дали е факт, че без официално минаване на референдума, без решение на народа, решението се връща на институциите? Да. Дали е факт, че с постигнатата избирателна активност бяха необходими само 441 585 гласа „за“? Да. Дали е факт, че имаме 609 813 гласа „за“? Да. Това значи, че ни трябваха повече гласове „за“, подчертава Димитров. Той завършва с думите, че ако е било лесно, нямаше да е историческо и че страната трябва да продължи напред и нагоре.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.