Очаква се политическата криза в страната да се задълбочи

След като станаха ясни резултатите от референдума в Македония, премиерът Зоран Заев започва преговори с опозицията. Очаква се политическата криза в страната да се задълбочи. Въпреки че огромното мнозинство гласували в допитването подкрепиха европейската ориентация на страната, ниската избирателна активност направи референдума невалиден.

РЕФЕРЕНДУМЪТ В МАКЕДОНИЯ: Над 91% казаха "да", но броят на гласувалите е недостатъчен (ВИДЕО+СНИМКИ)

Държавната избирателна комисия обяви окончателните резултати въз основа на 100% преброени бюлетини. „За” европейска Македония са гласували 609 813 граждани. Референдумът е невалиден, но според правителството на Зоран Заев вотът на тези хора категорично показва, че мнозинството е „за” европейско бъдеще и членство в НАТО. 

Заев ще продължи по процедурите по договора с Гърция за промяна на името. Следват конституционни поправки. От другата страна е опозицията, която водеше кампания против договора преди референдума. Мнозина коментират, че той е победа за опозицията, тъй като кампанията „Бойкотирам” успя и не беше постигната 50-процентната избирателна активност, необходима за признаването на референдума за валиден.

Заев след референдума: Или подкрепа от парламента, или нови избори (ВИДЕО+СНИМКИ)

Президентът Георги Иванов направи обръщение към нацията и призова управляващите да понесат своята отговорност за провалилия се референдум.

Оттук нататък основният въпрос е ще се стигне ли до политическа криза в Македония. От днес топката е в полето на парламента. Там започват политически консултации. Целта им е да се събере 2/3 мнозинство, за да бъдат прокарани конституционните поправки, свързани с промяната на името. Ще бъде променена клаузата за македонските малцинства извън граница. Заев разполага със 72-ма депутати в 120-местния парламент. За да минат поправките, му трябват 81 депутати. Това обаче е малко очаквано.

Ако се стигне до предсрочни избори, очакванията са тяхното провеждане да се насрочи за края на ноември. Най-вероятната дата е 25-и.

„Всеки един народ сам определя съдбата си. Ние само можем да кажем, че подкрепяме нашите съседи по пътя им към НАТО и ЕС“, заяви Борисов.

Премиерът смята, че не трябва да се бъркаме във вътрешните работи на Македония със съвети.

„Оставям на македонските политици да преценят по какъв път да вървят, а ние всячески ще ги подкрепяме“, каза той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.