Първи думи на премиера на Македония след приключването на гласуването

„Очаквам депутати от ВМРО-ДПМНЕ да уважат волята на мнозинството граждани, които са гласували днес. В противен случай ще проведем предсрочни парламентарни избори веднага", заяви македонският премиер Зоран Заев в специално изявление след провелия се референдум за името на страната.

Референдумът в Македония приключи със слаба избирателна активност

"Аз ще продължа да ръководя Република Македония и тя ще стане член на НАТО и ЕС", каза още Заев, подчертавайки, че днес се е провел мирен и демократичен референдум.

„Гражданите гласуваха свободно и достойно. Волята им е неприкосновена и трябва да бъде уважавана от всички. Днес е успех за демокрацията и европейска Македония. Успехът е общ на всички граждани и нашата страна, независимо от бойкота организиран от ВМРО-ДПМНЕ“, заяви още Зоран Заев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Премиерът на Македония очаква, че голямото мнозинство от гражданите са гласували "за" европейска и евроатлантическа Македония. Според него сега волята на гражданите от този консултативен референдум трябва да бъде реализирана от политиците. Заев обеща да насърчи процесите за евроатлантическата интеграция на Македония.

Нападнаха македонски дипломат в Скопие

По информация на БГНЕС огромното мнозинство от македонските граждани са гласували положително на днешния референдум. 91,03% са гласували "за", а 6,03% - "против". Това показват данните на ДИК при обработени 20% от протоколите. Към 18.30 часа избирателната активност е била 34,09%.

Припонмяме, че гражданите на югозападната ни съседка гласуваха на референдум за промяна на името на страната на Република Северна Македония - компромисен вариант, който управляващите в Скопие и Атина постигнаха през месец юни като ключова стъпка за прекратяване на дългогодишния спор, възпрепятстващ евроатлантическата интеграция на страната. Въпросът, на който отговаряха македонците, бе "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“.

Междувременно пред парламента в Скопие се провежда митинг „За прослава на Македония” от кампанията „Бойкотирам”:

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.