Допитването приключи със слаба избирателна активност, бойкотът надделя

Приключи гласуването на референдума за новото име на Македония. При 80% обработени бюлетини над 458 000 гласоподаватели подкрепят Договора от Преспа, предаде БГНЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

91,2%, или 458 053 граждани, са гласували „за“, докато само 5,86%, или 29 448, са били „против“. Невалидните бюлетини са 2,94%. Това показват данните при 80% обработени избирателни протоколи, съобщиха от Държавната избирателна комисия (ДИК).

В 19.00 часа местно време (20.00 часа българско) избирателните секции в страната затвориха. 

Заев: ВМРО-ДПМНЕ да уважат волята на гражданите, иначе отиваме на избори (ВИДЕО)

Заев: Днес е истински празник за Македония, очаквам масово гласуване (ВИДЕО)

Гражданите на югозападната ни съседка гласуваха на референдум за промяна на името на страната на Република Северна Македония - компромисен вариант, който управляващите в Скопие и Атина постигнаха през месец юни като ключова стъпка за прекратяване на дългогодишния спор, възпрепятстващ евроатлантическата интеграция на страната.

Въпросът, на който отговаряха македонците на днешното гласуване, бе "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“.

Нападнаха македонски дипломат в Скопие

Въпреки интензивната кампания "за" промяна на името, която управляващите в Скопие проведоха през последните седмици, очакванията им за категорична подкрепа на договора с Гърция от страна на македонците засега изглежда не се оправдаха.

Междувременно пред парламента в Скопие се провежда митинг „За прослава на Македония” от кампанията „Бойкотирам”:

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.