"С нищо не сме заслужили държавата така да бъде охулена", заяви министър-председателят на брифинг

Премиерът Бойко Борисов покани всички посланици на среща в Министерския съвет. На нея главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маритнов са запознали дипломатите с разследването на убийството на Виктория Маринова.

Премиерът се засегна заради международната реакция на „шок от случая”. Бойко Борисов размаха пръст на партньорите си от Европейската народна партия. 

България не заслужавала имидж на държава, в която не се работи по разследванията - това искаше да каже на всички премиерът. Напротив - службите действали активно, на вътрешния министър било заповядано да не се прибира от Русе, с властите в Европа също работели заедно и добре. За да няма съмнения, премиерът покани официално акредитираните у нас дипломати - да им обяснят. А на партньорите си от Европа почти се ядоса - обмислял даже дали да не си промени отношението. Политическите коментари обобщаваме с Лора Инджова.

Чудовищни неща прочел за България тези дни премиерът и ниво едно не било вярно.  По думите му България била очернена от българи. Видял и сини, и червени политици, които разпращали електронни писма до Брюксел и Щатите за ситуацията в страната. Имиджът на държавата бил подложен на риск и заради някои журналисти, според премиера.  

Кой е задържаният за убийството на Виктория Маринова? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Премиерът реагира и на коментар в Туитър - написан от лидера на групата на Европейската народна партия.  Преди два дни Манфред Вебер, фаворит за нов председател на Еврокомисията, обясни в интернет, че бил шокиран от бруталното убийство на журналист - трето в Евросъюза за година. Борисов намекна, че ще преосмисли дали да го подкрепи догодина на евроизборите, когато той ще се кандидатира за председател на ЕК.

ОТЗВУК: Новината за убийството на Виктория Маринова обиколи света

"Отнасяме се с изключително внимание към всяко разследване и сигнал. Няма такъв, който да не е даден на МВР или Прокуратурата да го разследват. С нищо не сме заслужили като държава така да бъде охулена само за няколко дни, докато всички работиха на 1000%", заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов по повод задържането в Германия на предполагаемия извършител на убийството.

"Българи направиха така през тези няколко дни, че за България да се говори като за Малта и за Словакия, да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин, да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация и то за най-тежко престъпление - нападение на разследващ журналист", каза още премиерът. 

"В рамките на три дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно. Разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят в Брюксел и в САЩ да обясняват какво се случило в България. Подобни престъпления не се случват само в България. Знам, че в Брюксел сега доста хора ме гледат. Аз умишлено не разговарях с тях през тези дни, защото очаквах, че това, което са ни учили - не само на правосъдие, разследване, действия на полицията, да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновникът. Те ни разсипаха от туитъри", каза Борисов и заяви, че му предстои сериозен разговор в ЕНП като отиде там.

Премиерът изрази надежда занапред да не се получават и подобни експерименти с провокиране на несъществуващи престъпления, каквито имаше наскоро и призова медиите към отговорно поведение. 

След брифинга в Министерски съвет Манфред Вебер отговори с нов пост в Twitter. Този път с поздравление за резултатите от разследването. Властите действали ефективно, имал им пълно доверие.

ВСИЧКО ЗА БРУТАЛНОТО УБИЙСТВО И РАЗСЛЕДВАНЕТО МУ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.