Близките й искат справедливост

В село Търнак хората отново са на улицата, този път пред дома на 11-годишната Сара, където днес следобед беше докарано телцето й. Всички днес ни разказваха колко добро дете е била тя и че е била пълна отличничка в училище. В смъртния акт на детето е записано, че то е починало от черепно-мозъчна травма. Близките и роднините на детето се надяваха утре в селото да бъде обявен ден на траур, но това няма да се случи. Въпреки всичко хората са в негласно споразумение утре да няма никакви весели събития, с което ще уважат скръбта на семейството.

С мълчаливо бдение близките и роднините блокираха отново за час отсечката, на която беше пометена от пиян шофьор 11-годишната Сара. Въпреки усилията на лекарите от университетската болница в Плевен, детето издъхна.

Момичето беше в кома след като я блъсна джип, управляван от водач с 1.48 промила алкохол. Веднага след катастрофата близките й блокираха пътя в акт на недоволство от факта, че той беше освободен след по-малко от 24 часа след произшествието. Сега роднините отново спряха движението за час. Според тях войната на пътя не бива да отнема повече детски животи. 

Почина 11-годишното дете, блъснато от пиян шофьор в с. Търнак

Опечалените близки на 11-годишното момиче днес затвориха отсечката, но не като акт на гражданско неподчинение, а като мярка. Спряха движението, за да не пострадат нито те, нито някой от случайно минаващите, докато роднините направят мълчаливото си бдение в памет на Сара там, където тя е била смазана от мощния автомобил.

Роднините на детето искат много по-строги наказания за  пияните водачи, за да не загиват още деца.

 „Не трябва повече наши деца да загиват. Дали е ромско или е българско дете – те са нашите деца. Не трябва да загиват така и по този начин”, каза Антония Николова, която е близка на семейството.

Никой не е виждал шофьора на джипа от деня на катастрофата, а и малко от хората тук го познават. Само са чували за него.

 „Кой е той? За богатите е човек и го познават богатите. А ние бедните познаваме ли го?”, пита Борис Пешев.

„ Трябва да има справедливост в България, за да се докаже, че има ред и закон! Няма роми, няма българи!”, казва на свой ред Борис Борисов.

 „Семейството иска справедливостта да възтържествува. Управниците да погледнат на това, че ние не сме роми. Ние сме българи, щом сме в тая държава”, заяви чичото на Сара Славчо Пешев.

„Искаме справедливо наказание за този човек, че ние изгоряхме. Нямаме сили!”, плаче лелята на Сара.

Близките на детето, блъснато от джип, блокираха път във Врачанско (ВИДЕО)

Хората днес наистина бяха на ръба на отчаянието, но в селото няма напрежение и затова не се наложи засилена полицейска охрана, а заради смъртта на Сара със случая вече се зае Окръжната прокуратура във Враца.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.