Ключовите звена влизат под шапката на Националната здравноосигурителна каса

Тотална реформа в системата на здравеопазването у нас. Ключови звена като Фонда за лечение в чужбина и Агенцията по трансплантация се закриват, за да влязат под шапката на Националната здравноосигурителна каса.

14 милиона лева, както и досега, ще се отделят за лечение на деца в чужбина годишно, обеща здравният министър Кирил Ананиев.

Със закриването на Фонда за лечение на деца и прехвърлянето на дейността към Здравната каса, според здравните власти, се цели подобряване на процедурите по одобрение и отпускане на средства.

ПРОМЯНА: Фондът за лечение на деца ще води чужди лекари у нас

В същото време родители и пациентски организации се притесняват как ще се организира престоят на малките пациенти в чужди клиники.

3-годишната Таня страда от тежко чернодробно заболяване. Лекуващите й лекари я изпращат за трансплантация в Германия, където успеваемостта е над 95%. Месец след като семейството търси помощ от Фонда за деца, решение няма.

„Общественият съвет е заседавал и е решил да има консилиум. Той е решил детето да остане в България, а мен това като родител много ме притеснява, защото те тук нямат опит и практика за трансплантацията и след оперативния период”, смята майката Петя Тенева.

Родителите на Таня се притесняват и от неизвестното, защото вероятно ще се окажат в заварено положение след закриването на Фонда за деца.

„Притеснява ме като родител такава променя, защото мисля, че всичко ще стане по бавно, мудно”, заявява Петя Тенева.

Член на Фонда за деца: Проблемът не е в директорите

Едно от ясните неща е, че Фондът минава под шапката на Здравната каса. Но тепърва ще се решава дали ще има Обществен съвет, който досега контролираше разходите за лечение на децата в чужбина.

„При всички положения това, което са получавали децата от Фонда, няма да е по-малко. Ние разчитаме дори на по-високо качество. Ресурсът е този, който сме предвидили досега – 14 милиона лева – ще бъде предоставен като трансфер през бюджета на МЗ до НЗОК”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

„Фондът за лечение на деца – добър или лош – е създаден със специален юридически акт. Как ще бъде премахнат този акт технически, юридически? С преходни или заключителни разпоредби на закон, който функционира една година? Според мен, няма начин”, коментира бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков.

Притеснения в сектора буди и създаването на мегаагенция, която да контролира и трансплантациите, и  медицинския одит, и финансирането на ин витро процедурите. Това става на фона на скандалите със забавените белодробни трансплантации в чужбина, за които чакат близо 20 тежкоболни пациенти. Двама от тях починаха само през последните 10 дни.

„Това, което искаме да постигнем, е по-добра организация, по-добър капацитет във функционирането на тези дейности, които като организация и функциониране са много близки”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

„Няма общо тази Агенция по трансплантация като функции с Агенцията по медицински надзор или с финансирането на репродуктивните проблеми. Няма допирни точки. Такава генерална промяна в системата на здравеопазването, прокарана през задната врата, е невъзможно да мине”, смята д-р Ненков.

А според здравните експерти, дори промяната да се случи - остава под въпрос доколко ефективна може да бъде подобна мега структура.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.