Какво смятат експертите за враждебната среда в парламента?

През последните дни се наблюдава напрежение в парламента - протестите за оставка на вицепремиера Валери Симеонов продължават, недоволство породи и увеличаването на цените на горивата, данъка на старите коли, както и на застраховката "Гражданска отговорност". Според проучването на "Галъп" 81% от българите искат оставката на Валери Симеонов, а 64% смятат, че и Бойко Борисов е отговорен за ситуацията около вицепремиера.

Цветанов: Европейската перспектива на Западните Балкани е успех за България

Според политолога доц. Татяна Буруджиева партиите не са готови за предсрочни избори, въпреки че опозоцията използва инструменти на политически натиск. 

"Патриотите трябва да покажат, че наистина са достойни за властта, но това не може да се проточва безкрайно. Бойко Борисов чака те сами да вземат решение дали Симеонов да се оттегли", заяви Буруджиева в "Здравей, България".

Според анализатора Георги Харизанов приемиерът е заявил позицията си по въпроса още в Брюксел. Реакцията на Борисов не е била разбрана от коалиционните му партньори, което е довело да задълбочане на кризата. По негови думи БСП е разединена партия, която няма интерес от падане на правителството. 

Борисов: Целта ни е да повдигнем нивото на свързаност (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Половината национална ръководство е в опозиция на Корнелия Нинова. Явяването на тази партия на предсрочни избори в момента няма да доведе до добри резултати", заяви Харизанов.

Той добави, че слабостите на опозицията са доводи, че засега няма друга алтернатива за управлението. Според Буруджиева именно липсата на сериозна опозиция е пречка за кабинета на Борисов. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.