Резерватите "Термит" и "Тин Тума" са заплашени от бракониерство и обезлесяване

Нигер се обръща към технологията с дронове, за да помогне за защитата на сахарската антилопа и други застрашени видове в най-големия сухоземен парк в Африка, съобщава БГНЕС.

Резерватите "Термит" и "Тин Тума" в югоизточната част на западноафриканската пустинна държава са заплашени от бракониерство, обезлесяване, унищожаване на пасбищата и въоръжени конфликти.

Френската природозащитническа група Noe ("Ной")  ще осигури наблюдение чрез дронове по 20-годишно споразумение за управление на резервата.

Директорът на „Ной“, Валери Колин е подписал споразумението с министъра на околната среда Алмустафа Гарба.

60% от дивите животни са изчезнали от лицето на Земята

Базум Мохамед, бившият министър на вътрешните работи на френската колония каза, че дроновете ще бъдат използвани за наблюдение на животни, сред които са критично застрашената сахарска антилопа адакс и сахарските подвидове на гепарда.

"Фауната на парка все още съществува, но е зле застрашена", каза Колин.

Уязвими са районите със сърнена антилопа и береберска овца, а арабският орел и лисицата фенек са други защитени видове, които могат да бъдат забелязани в резервата, заедно с около сто растителни вида.

Кои са най-добрите снимки на дивата природа за 2018? (ГАЛЕРИЯ)

Създадени през 2012 г. „Термит" и "Тин Тума" се простират на площ над 97 000 квадратни километра - повече от три пъти размера на Белгия.

Част от парка е по басейна на езерото Чад, регион, обсаден от смъртоносни нахлувания на ислямистката групировка Боко Харам, базирана в съседна Нигерия.

Огромен проект за добив на нефт също е обвиняван за инвазията на земя, която рядката антилопа адакс използва за убежище с нейните гъсти храсти и билки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.