Те трябва да изяснят дали емисиите на въглероден диоксид, причинени от полети, могат да бъдат компенсирани от "зелени" проекти

Европейските авиокомпании Air France, KLM, Lufthansa и Brussels Airlines са сред 20-те въздушни превозвача, разследвани от ЕС за потенциално подвеждащи практики, че дейността им е ориентирана към опазването на околната среда. 

Те трябва да изяснят до каква степен твърденията, че емисиите на въглероден диоксид, причинени от полети, могат да бъдат компенсирани от "зелени" проекти или чрез използването на устойчиви горива, са обосновани въз основа на солидни научни доказателства.

Предлагат Фонд за насърчаване на авиокомпаниите, за да има полети към Бургас през зимата

Air France потвърждава, че е получила писмо от Европейската комисия. Компанията в момента преглежда съдържанието му и ще проучи действията, които трябва да бъдат предприети", каза говорител на френската авиокомпания. От Lufthansa са посочили в изявление, че също проучват внимателно въпроса.

Говорител на KLM заяви, че нидерландската компания, част от групата на Air France, също е получила писмо от ЕК. Браншовата асоциация Airlines for Europe посочи в изявление, че признава значението на ясната информираност относно зелените практики на компаниите, но настоящите разпоредби в ЕС "се различават значително в различните страни и все още се развиват".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА