Пореден успех за български студенти

Българският отбор спечели бронз на световно състезание по синтетична биология. Откритието на студентите е тест за ранна диагностика на рядката болест муковисцидоза. С почетния си резултат биолозите изпревариха отбори от университети като "Харвард".   

5 медала за български ученици от олимпиада по астрономия в Пекин

Микаела, Ася и Славена от малки знаят, че един ден ще се занимават с биология. Вярват, че с наука и постижения ще променят света и ще спасяват животи. Не предполагат обаче, че първият опит ще направят, докато са в университета. През октомври участват на световното състезания по синтетична биология, което се провежда в Бостън. На идеята за проекта си се натъкват случайно. Тяхна състудентка е болна от нелечимото заболяване муковисцидоза. 

В момента вариантите за диагностициране у нас са два – генетичен и потен тест. Според момичетата първият вариант изисква време и се прави само в специализирани лаборатории, каквито няма във всеки град. Вторият понякога може да покаже неточен резултат. Затова българският отбор решава да създаде тест, който да открива заболяването по-бързо, по-евтино и по-лесно. Момичетата покриват очакванията на журито и се нарежадт сред отборите, спечелили бронза. В състезанието участват над 350 отбора от цял свят.

Млади българки са сензация в европейския голф

Те смятат, че това, което правят, има смисъл. Следващата им цел е проектът да се превърне в реалност. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.