Тя трябва да не заменя НАТО, уточнява постоянният представител на САЩ в ЕС

САЩ настояват за повече яснота в позицията на европейските страни относно плановете за създаване на собствена армия. Тя трябва да стане допълнение към НАТО, а не негова замяна. Това заяви пред европейски депутати постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сондлънд.

„Това е много чувствителен въпрос за нас. Ние редовно убеждаваме редовия американски избирател, защо САЩ, отчитайки всичките свои проблеми, трябва ежегодно да изпращат в Европа десетки милиарди долари за защитата на Европа от Русия и други неприятелски сили, макар че тези пари могат да бъдат похарчени за вътрешните нужди на САЩ“, каза дипломатът по време на изслушване в Комисията по международни отношения.

Според него, ситуацията се усложнява, защото Евросъюзът е решил, че може да се справя сам с помощта на собствените си въоръжени сили, което подкопава НАТО.

„По тази причина се надяваме, че, след като ЕС е решил да демонстрира определена степен на автономия и отбранителни възможности, това ще бъде направено в пълно съгласие с НАТО и в качеството на допълнение, а не на замяна на НАТО“, подчерта посланик Гордън Сондлънд.

Той посочи, че САЩ чуват от Европа „две напълно противоположни гледни точки“ по въпросите на отбраната: едните възнамеряват да се ограничат с разрешаването на малки конфликти или въпросите в Северна Африка, а другите говорят за създаването на разузнаване, армия, пълноценни въоръжени сили.

За САЩ е важна „по-голямата яснота от страна на ЕС като цяло, какво той възнамерява да прави със своите средства“, отчитайки, че Европа също финансира сериозно НАТО, резюмира американският посланик.

И Меркел призова за европейска армия

Френският президент Еманюел Макрон по-рано предложи да се създаде независима от САЩ „общоевропейска армия“, включително за осигуряването на кибербезопасността. Идеята беше подкрепена от германския канцлер Ангела Меркел. Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини по-късно заяви, че ЕС не се занимава с изграждането на „европейска армия“, защото е политически, а не военен съюз.

Макрон посрещна Тръмп в Елисейския дворец (СНИМКИ)

Изказванията за „руската заплаха“ периодично се чуват от устата на западните политици, най-често от балтийските страни и Полша. Москва многократно е подчертавала, че никога няма да нападне която и да било държава от НАТО. Външният министър Сергей Лавров заяви, че в НАТО прекрасно знаят, че Русия няма планове да напада когото и да било, но това се използва като повод за разполагане на военна техника и батальони в близост до руската граница.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.