В същото време от здравното заведение заявиха, че ще продължат да лекуват и възрастни пациенти

Правителствената болница „Лозенец” ще се превърне в първата у нас многопрофилна детска болница. Това реши Министерският съвет, дни след като здравният министър обеща, че държавата ще създаде педиатрично заведение с такъв мащаб.

В същото време от „Лозенец” твърдят, че ще продължат да лекуват и възрастни пациенти. Какво ще се случи с 14-те детски клиники в София, които в момента са разпръснати в няколко болници провери екип на Новините на NOVA.

Правителствена болница става първата държавна педиатрична болница

Около 300 деца се лекуват годишно в Онкохематологичната клиника в София. Това е едно от местата, където се обгрижват малки пациенти с подобни злокачествени заболявания. Идеята е занапред всички те, както и деца с десетки други различни диагнози, да бъдат събрани и лекувани на едно място, а не както досега – прехвърляни между педиатричните клиники на различни болници.

Ина Спасова е майка на 11-годишно момиченце с онкохематологично заболяване, което се лекува в Софийската специализирана болница. За да стигне до нея обаче, се изследва и лекува в три други болници.

Клиниката, в която се лекува дъщерята на Ина, преди 90-а година се намира в базата на Александровска болница. Местят лечебното заведение, защото тогава там се строи сграда, предвидена за нова детска болница – недовършена до днес.

С правителственото решение става ясно, че болница „Лозенец” ще се превърне в първото многопрофилно лечебно заведение за деца. Още преди тази идея да бъде приложена обаче от самата болница „Лозенец” контрираха – щели да продължат да работят с възрастни пациенти, както и досега. Идея, която напълно противоречи на концепцията за самостоятелна детска болница.

Според здравните власти предстоят законови промени и преобразуването на болница „Лозенец“ в педиатрична болница ще става на етапи. Дотогава медицинска помощ ще се оказва на всички пациенти, включително и възрастни. Кога най-рано може да заработи като самостоятелна национална детска болница обаче все още не е ясно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.