Това ще стане чрез обществена поръчка, обяви Теменужка Петкова

Стартира изграждането на газов хъб "Балкан". Това обяви в парламента енергийният министър Теменужка Петкова. На 21 декември ще се обяви и обществена поръчка за изграждане на необходимата газова инфраструктура от турско-българската граница до българо сръбската.

Газов хъб "Балкан": Какво предвиждат енергийните промени?

Тогава се очаква и окончателното решение на КЕВР, което ще даде зелена светлина на „Булгартрансгаз” да стартира третата фаза по избор на изпълнител. 

Друга ключова част от актуализираната енергийна стратегия на страната изисква „Булгартрансгаз” да създаде борса за търговия с природен газ у нас. Енергийният министър Теменужка Петкова уточни, че дружеството е на финала на този процес.

Еврокомисията: Проектът за газов хъб „Балкан“ има бъдеще

„Разработена е документация за провеждане на процедура за избор на изпълнител. Процедурата е свързана с доставка на материали, с проектиране, с реализация и провеждане в експлоатация на определената инфраструктура. Още в рамките на следващата седмица процедурата ще бъде предоставена в Агенцията по обществени поръчки с цел проверка за законосъобразност. Договорът ще бъде под условие, тъй като до този момент не е осигурен пълният размер на финансирането. Отделно от това този договор и влизането му в сила ще е пряко обвързано с третата фаза на пазарния тест”, обясни Петкова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.