Парламентът одобри промените в енергийната стратегия

Парламентът гласува промени в енергийната стратегия на България. Те са свързани с транзита и доставките на газ към и през България. Стратегията обхваща изграждането на газовия хъб „Балкан“.

„Възложихме в края на миналата година предпроектно проучване, което се финансира в голямата си част от ЕК за газов хъб „Балкан”. То показа, че ако няма руска газ, то този хъб няма да има достатъчно ликвидност. От друга страна, ако е само руска газ, за какъв хъб говорим. При всички случаи в момента търгът за гръцката връзка върви. Ако не работим за това да докараме през „Турски поток” руска газа, то ще ни заобиколи и ще загубим тази ликвидност”, обясни в „Плюс-Минус. Коментарът след новините” депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на комисията по енергетика Валентин Николов.

България ще предоговаря доставките на синьо гориво

„Ако наложат санкции на Русия, то ще наложат санкции за 1/3 от потребителите в Европа, тъй като те са зависими от руската газ. Дори и да имаше алтернатива, спре ли тя, цената на борсата при всички случаи ще върви нагоре”, коментира Николов

По думите му по темата „Енергетика” в парламента много рядко въпросът се политизира и обикновено се постига консенсус.

Николов очаква следващите години България да се превърне в ключова пресечна точка на преноса от Кипър и южното направление, където все повече ще се изнася синьо гориво за Стария континент.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.