Коментар на Кузман Илиев

През изминалата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да спре количествените си улеснения (парични стимули) от новата година, а всички чакат със затаен дъх последствията.

В борба срещу кризата през последните няколко години централната банка на еврозоната заля финансовите пазари в Европа, изкупувайки дълг на правителства и компании и впръсквайки срещу тях над 2.6 трилиона евро на пазара. Това доведе до еуфория финансовата арена, свръхпечалби за участващите в партито и кредитно движен подем в реалната икономика.

В основата на всичко е евтиният кредит, създаван на ЕЦБ, а цената му (лихвените равнища в икономиката) е административно смъкната на практика до нула. Резултатът: опасност от погрешни инвестиции на бизнеса и изкривявания при цените на финансовите инструменти. Затова и ЕЦБ днес започва да “охлажда”.

Страховете обаче са, че и реалната икономика, и финансвовите пазари привикнаха на кредитния допинг и врътването на кранчето означава шоков удар, който може да бутне кредитната кула от карти.

На практика ЕЦБ не допусна изчистване след кризата 2007-2009 г, а всъщност замете и лошите инвестиции под килима и подпомогна неразумните правителства да избегнат фалита. Ако не беше тя - разходите за финансиране на хазните на Италия, Португалия, Испания и Франция отдавна да са вън от възможностите им, което, разбира се, би значело гръм и ужас за банките и пенсионите фондове, които финансират разточителните им и неефективни разходи.

Макар сметката винаги да се плаща накрая, все още сме далеч от Видов ден - технически ЕЦБ далеч не “спира” впръскванията си. Просто знае, че това би било твърде голям риск. Властелините на парите в Еврозоната осъзнават, че растежът е анемичен, че Brexit престои реално, че Италия и Франция харчат като обезумели и отказват да спазват финансовото благоразумие, че САЩ са в търговска война де факто с целия свят. С една дума: че ситуацията е меко казано крехка. И това, което правят от ЕЦБ, е просто да спрат да създават нови пари от нищото, задържайки обаче същите нива на парични стимули. Не охлаждат, а като закупят финансов инструменти и той падежира в баланса им - с парите от него обратно инвестират на пазара, запазвайки статуквото и нивата си намеса.

В действителност ЕЦБ наруши мандата си и вместо да се грижи само за ценовата стабилност, стана играч номер едно в битката за растеж и заетост. Което си е експеримент. Затова и днес всички са на тръни - какво ще стане, когато експериментът свърши.

Стопанската история е доказала неедноркатно, че парично движеният подем трябва да бъде захранван само с нови и все големи порции кредит. Финалът неизбежно е: кредитна кула винаги рухва, щом се сложи край инжекциите, но по-добре по-рано и с по-малко щети, отколкото по-късно, но пък на висока стопансканска и финансова цена.

Експериментална епруветка имаме при ФЕД в САЩ, където не само спряха новите парични стимули, но и вдигнаха вече леко лихвите. Последваха тежки разпродажби на активи, страх у инвеститорите, а днес Тръмп дори се опълчва на централните банкери зад океана: “вдигане на лихви - не в моя мандат”. Заговори се за рецесия, а всички знаят - пазарите достигат пик и започват спад точно преди рецесията в реалната икономика. И ако стимулите са днес, когато сме в периода на бума - какво ще правят паричните власти, щом дойде действително рецесията? Имат ли изобщо полезни ходове?

Ерата на рецесията несъмнено идва. Но тази на покачване на лихвите - не се знае. Защото при първите знаци за рецесия, лихвите отново биха поели надолу в САЩ, а в Еврозоната (чиято лихвена политика косвено влияе най-много на нашата) надали някой би посмял да ги вдига скоро с оглед на сивата икономическа перспектива.

Трябва да имаме наум обаче, че с толкова пари в системата, инфлацията ще избуи и следователно ще бъде калкулирана при формиране на цената на кредита - както в Европа, така и у нас - и то в посока нагоре. Което означава и по-високи лихвени равнища.

Едно е сигурно: при всяко положение е време за предвидливо затягане на коланите, защото се задава турболенция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.