Проф. Радостина Александрова: Не трябва да има излишен страх от ваксината

"Няма еднозначен отговор за вируса и за ваксината, защото се срещаме с нещо ново", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS проф. Андрей Чорбанов, ръководител лаборатория по експериментална имунология.

"Има много открити въпроси. Ваксинирането не е нещо ново, то е факт още от древността. Но сега възможностите са много по-различни", допълни го проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

Проф. Чорбанов: Новата мутация на COVID-19 вероятно вече е и у нас

"Противопоказни са ваксините при сериозни инфекциозни заболявания, алергии, но винаги трябва да се преценява от лекуващия екип. Това важи за всички ваксини, не само за COVID", допълни още тя.

"Рискът да се постави ваксина си е заслужавало в случай, че патогенът е много смъртоносен. Днес няма как да се допусне нещо, което е много опасно, да влезе на пазара. Просто проблемът е, че времето за създаването на ваксината беше много малко, за да се даде категоричен отговор за страничните ефекти", убеден бе проф. Чорбанов.

Вирусолог: Общо 4 ваксини срещу COVID-19 дават добри резултати

"Ваксините по дефиниция се поставят на здрави хора. Когато има ваксинация, винаги има отговор на организма, това не е страничен ефект", добави още той.

Проф. Александрова заяви, че се срещаме с поне пет-шест нови вируса на година.

"Ще се ваксинирам, защото този вирус няма да си отиде скоро. Не трябва да има излишен страх от ваксината", категорична бе още тя.

"Аз няма да се ваксинирам, не сега, не и с тази ваксина", заключи пък проф. Чорбанов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.