Водещите постижения през 2018-а са на дамите

2018 г. не бе така успешна за Григор Димитров, каквато бе предходната 2017 г., когато той завърши с титла от финалния Мастърс в Лондон и под номер 3 в световната ранглиста, но последваха не така успешни изяви. През отиващата си година българският тенисист съумя да достигне финал в Ротердам и полуфинал в Монте Карло. Отскоро в щаба му е легендата Андре Агаси, което ни дава надежда за по-добри дни. Осемкратният носител на титли от Големия шлем ще придружи Григор на Откритото първенство на Австралия през януари.

„Светлина в тунела е, че сега Андре Агаси е в щаба му. Надяваме се легендарният тенисист да промени нещо. Той ще го придружи и като част от щаба му и на Откритото първенство на Австралия по тенис през януари”, коментира в ефира на "Здравей, България" водещата на спортните новини на NOVA Йоана Гочева.  

Най-големите български спортни успехи през отиващата си година са с женско лице. Мирела Демирева спечели сребърен медал в скока на височина на Европейското първенство по лека атлетика в Берлин с резултат 2 метра. Тя грабна първото място от Диамантената лига в Рабат, а в Стокхолм остана втора.

Друга дама, която представя Царицата на спортовете - Александра Начева, извоюва световната титла в тройния скок за девойки до 20-ет години в Тампере и постави национален рекорд от 14, 18 метра. Младата българка триумфира със златото на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес и взе среброто от Европейското първенство за девойки в Дьор.

Тайбе Юсеин е "Спортист на годината" на България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Дама оглави и класацията спортист на годината. Тайбе Юсеин, която не загуби нито един двубой през 2018 г., спечели златни медали в категория до 62 килограма от Световното първенство по борба в Будапеща и от шампионата на Стария континент в Каспийск. Силното представяне на женския национален отбор по борба донесе титлата треньор на годината на Петър Касабов.

Златните момичета: Постигнахме целта си, отиваме в Токио

Ансамбълът ни по художествена гимнастика също изпраща прекрасна година. Момичетата на Весела Димитрова триумфираха във финала на пет обръча на Световното първенство в София и взеха квота за олимпиадата в Токио през 2020.

И още от най-запомнящите се спортни постижения за 2018 г. Петър Стойчев спечели първия в историята плувен маратон в ледените води на Антарктида.

След година и половина извън ринга Кубрат Пулев победи Хюи Фюри пред невероятната публика в  зала „Арена Армеец” и стана задължителен претендент за пояса на IBF, притежание на Антъни Джошуа.

Тервел Пулев: Формулата ми е да бъда откровен

В последните години българските фенове на футбола нямаха много поводи за радост. Тази есен обаче националният отбор се представи добре в новия формат – Лигата на нациите. Момчетата на Петър Хубчев завършиха трети в своята група, а с това увеличава шансовете ни за плейоф в турнира, който пък ни дава допълнителна възможност за класиране на европейското първенство през 2020. Иначе квалификациите започват през март, а наши съперници са Англия, Чехия, Черна гора и Косово.

"Лудогорец" триумфира със седма титла, а в момента води в класирането с 6 точки пред ЦСКА. Шампионатът е оспорван, мачовете се подновяват през февруари, а Диема Екстра ще ви направи съпричастни към всички мачове, с коментарни студиа и отзиви.

Световните футболни теми в последните месеци, както и в последните години, са доминирани от Кристияно Роналдо. Голямата звезда на "Реал Мадрид" премина в "Ювентус", но трансферът отстъпи място в информационния поток на обвиненията към португалеца в изнасилване. То е отправено от американката Катрин Майорга. Влиянието на този скандал тепърва ще се усеща, макар че към момента Роналдо се представя чудесно в Юве.

За първи път от 10 години носителят на Златната топка не е нито Роналдо, нито Меси. Най-престижното отличие във футбола грабна хърватинът Лука Модрич, който игра финал на Мондиала в Русия. Въпреки че шампион стана Франция, Модрич спечели благодарение на добрите си изяви в Русия, а освен това заедно с "Реал Мадрид" спечели Шампионската лига.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.