В 8 области е в сила жълт код за опасно време

Четвъртък ще бъде снежен в Западна, в централните части на Северна и в Южна България. На запад ще превалява слабо през целия ден. На юг количествата ще са по-значителни, особено в планинските райони.

Вятърът в следобедните часове ще е със скорост до 40-50 км/ч в Югоизточна България и по Черноморието. 

Предупреждения за опасно време са издадени за 8 области на Южна България с прогноза за образуване на 10-15 см снежна покривка и вятър с условия за снегонавявания.  А за утре синоптиците предупреждават за още по-лошо време - отново със сняг и силен вятър. Жълт код е обявен за 13 области, а за Сливенска и Бургаска кодът е оранжев.

Температурите постепенно падат надолу. В някои райони като София и Сливен стойностите остават отрицателни през целия ден. Като цяло за страната термометрите ще показват между -2 и 3 градуса. В столицата вече започна обработване на улиците срещу заледяване. В готовност са и 130 снегорина. 

В планините ще вали сняг почти навсякъде. По-значителни количества ще паднат в Рила, Пирин и Родопите. Вятърът ще е силен, с пориви до 50-60 км/ч.

Средиземноморският циклон, който носи това нестабилно време, преминава южно от България. Затова и валежите са по-значителни в южните части на страната и почти не засягат североизточните.

В петък и събота валежите постепенно ще намаляват, като в събота за кратко и облачността ще се разкъса в западната половина на страната. Но от неделя идва нова порция сняг, която ще е по-осезаема в Северна България.

Уикендът ще е студен с минимални температури до -10 градуса. А в началото и до средата на новата седмица дните ще станат още по-ледени. На този етап прогностичните модели показват, че температурите ще паднат до -12 градуса в Западна България.

Застудяването ще продължи 10-ина дни. Най-ниските минимални температури ще бъдат в неделя и понеделник, с вятър, застудяване и слаби снеговалежи. След това живакът в термометрите ще падне до -18 градуса в Дунавската равнина и по високите полета на Западна България", каза в ефира на „Здравей, България” синоптикът от НИМХ Марияна Попова.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортери: Николай Василковски; Антон Чавдаров

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.