Това съобщи просветния министър Красимир Вълчев

Изпитите след седми клас ще се провеждат по нови правила. Министерството на образованието реши да премахне така наречените модули. Досега тестовете по български език и математика бяха разделени на две части. Първата беше задължителна за всички, а вторият модул трябваше да се реши само от учениците, които кандидатстват в гимназия след седми клас. Сега модули няма да има.

Учениците ни - по-добри по математика, отколкото по БЕЛ

С промените няма да отпаднат задачи или да бъдат заложени нови, но всичко    става един цял тест и ще трябва да се решава от всички ученици без значение     дали кандидатстват за друго училище, или не.

„Съдържанието на изпита остава същото. Оценката от този изпит ще се използва за кандидатстване. Нямаме нужда от тези модули, защото всички ученици ще кандидатстват”, обясни просветният министър Красимир Вълчев.

Времето за изпита ще се запази същото – 150 минути. За децата със специални образователни потребности ще може да се увеличи с допълнителни 90 минути.

Мирела Гигова подготвя част от седмокласниците в столичното 51-во училище за изпитите след няколко месеца. Вярва, че промените ще мотивират децата, които досега са се отказвали да пишат по втория модул.

Изпитът по български и литература пък ще бъде само на произведения от седми клас. Модули няма да има и по математика.

Тази година изпитите за седми и дванайсети клас няма да са по едно и също време. Кандидат-гимназистите ще имат месец повече, за да се подготвят.     

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.