Грандиозният спектакъл по откриването се състоя в сърцето на града под тепетата

Вторият по големина град у нас вече е Европейска столица на културата 2019. Грандиозният спектакъл по откриването в сърцето на Пловдив откри невероятният Теодосий Спасов - на фона на художествени образи от хилядолетната история на града под тепетата.

Спектакълът „Ние сме всички цветове“ започна на сцената на зашеметяващата и единствена по рода си 30-метрова светлинна кула. Тя осигури на огромната публика видимост от 360 градуса.

СНИМКИТЕ НА ОЛЕГ ПОПОВ ОТ СПЕКТАКЪЛА ВИЖТЕ ТУК

Над 200 кукери от Пловдивско и Карловско излязоха на сцената със своите автентични костюми, за да прогонят символично злите сили и да дадат добро начало на годината. Те бяха осветени от над 350 прожектора.

Хилядите, събрали се около кулата, можеха да наблюдават шоуто от 10-те огромни лед екрана.

„Това е прекрасно събитие! Цяла година ще говорим за култура, за изкуство в един от най-красивите български градове! Ще го опознаят още повече хора от цял свят, ще го заобичат, както го обичаме ние!", каза министърът на културата Боил Банов.

На добър час на Европейската столица на културата пожела и българският евокомисар.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ УНИКАЛНОТО ШОУ ВИЖТЕ ТУК

„Пловдив и България изпращат много силно послание към Европа и света. Послание за това, че културата е част от нашата история и идентичност. За това, че сме обединени чрез културното многообразие. Да вдъхновяваме!", каза Мария Габриел.

На сцената с тегло над 200 тона се качиха повече от 1500 артисти. А целият спектакъл струва 2 милиона лева. Той съчетаваше музика, светлина и танц.

Хорът на езиците представи символично културното многообразие на Пловдив. Текстът е на германския драматург Густав Рюб на български, английски, френски, испански, италиански, арменски, гръцки, турски, романес, руски и иврит. Световноизвестният немски музикант и продуцент на електронна музика Шилер също изпълни един от своите хитове.

Церемонията по откриването завърши с вълшебния глас на голямата Валя Балканска, която изпълни „Излел е Дельо хайдутин".

СНИМКИ НА СЦЕНАТА ВИЖТЕ ТУК

Заради студа бяха раздадени над 15 000 одеяла, 20 000 шалчета и топъл чай. Но и мразовитият януари не успя да попречи на доброто настроение.

След голямото откриване тържествата продължиха на пеещите фонтани. Огнен спектакъл с кукли и кокили зарадва публиката. 

Идеята на културната столица е гражданите да не бъдат единствено зрители, но и създатели на самите събития.

Пловдив е първият български град, който се превръща в Европейска столица на културата. 20 години след като беше домакин на месеца на културата през 1999 г., градът вече е част от най-престижната културна инициатива на Европейския съюз.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.