Какво установи проверката на NOVA?

Строежи на брега на морето текат и по Северното крайбрежие. Курортът „Св. Св. Константин и Елена” е превърнат в строителна площадка, показват клипове в социалните мрежи.

Заради строежите край морето: Проверяват общините Царево и Созопол


Проверка на NOVA установи, че се изграждат два нови хотела и търговски център, които трябва да бъдат готови съответно до средата на 2019 г. година и през 2021 г. – за втория хотел. 

От управата на курорта обосновават строежите с идеята за развитие на комплекса като целогодишна морска и спа дестинация.

Спират строежите край "Градина", "Арапя" и "Алепу"

Строителните разрешения са издадени от Община Варна. Проектите са съгласувани с екологичното законодателство, увериха и от РИОСВ – Варна.

От Националния строителен контрол обявиха, че започват проверка на обектите.

„Проектът е съобразен с нормативната база по отношение на Закона за Черноморското крайбрежие. Той дава право на застрояване, както в Зона А, така и в Зона Б. В случая става въпрос за строеж, който попада в Зона А. Строителството в тази зона е с изключително занижени параметри. Към момента не се наблюдава да излизат от рамките на допуснатия строеж”, каза главният архитект на Варна Виктор Бузев по повод на строежа на малък хотел, разположен до морския бряг.

„Хотелът ще бъде двуетажна сграда, в която ще бъдат разположени няколко апартамента, студия, басейн и ресторант. Съвместно с държавата и с Община Варна се прави укрепване на брега, подхода към мостика, както и на самия мостик и буна. Достъпът ще бъде свободен за всички хора, които желаят да дойдат в курорта”, обясни Галина Николова, представител на инвеститора „Св. Св. Константин и Елена” АД.

Репортери: Георги Александров; Деян Герговски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.