Обект на инспекция ще бъде и Строителният надзор

Строителният контрол влиза за проверка в общините Царево и Созопол заради строежите край „Алепу” и къмпинг „Арапя”. Ще се анализират издадените строителни разрешения и съпътстващата обектите документация. Ще се  проверява и дейността на фирмата, осъществяваща независим строителен надзор на обекта на Шофьорския плаж край „Алепу”.

Спират строежите край "Градина", "Арапя" и "Алепу"

За строеж а на къмпинг „Арапя” ще се търси отговор на въпроса защо главният архитект на Община Царево е издал строително разрешение в нарушение на влезлия в сила през 2008 г. Закон за устройство на Черноморското крайбрежие.

Строителният контрол открил сериозни нарушения още при първия проверен обект- край Алепу.Там пропуските идвали  от страна на независимия строителен надзор - не  спазил етапността в строителното разрешение-първо брегоукрепване.

„Да се види дали то е изпълнява  в цялост своята роля като брегоукрепително съоръжение и чак след това  да се реализира вторият етап, който е с изграждането на тези 3 жилищни сгради”, обясни началникът на ДНСК Иван Несторов.

В понеделник започва проверка на документацията на частния строителен надзор.

„От както аз съм застанал като директор на тази държавна служба вече 4 лиценза на такива  независими строителни  надзори са отнети”, каза Несторов.

При строителството на този обект била засегната и част от плажа-около 500 кв. м, върху която била изсипана пръст

„Поставили  сме предписание в 14-дневен срок на възложителите да изчистят тази земна  маса”, каза инж, Тонка Атасанова от РИОСВ-Бургас.

На къмпинг „Арапя” в Община Царево нарушенията били сериозни. Освен ограда и план за безопасност, липсва и път до ваканционното селище. Там ще се проверява и законността на строителното разрешение, издадено от главния архитект на община Царево.

Кметът на Царево отказа коментар до приключване на проверката. Проверка ще се прави и строежа на къмпинг „Градина”. Ако бъдат открити  нарушения и в трите обекта , ще бъдат предадени на прокуратурата. Съдът единствено може да спре строежите.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.