Това стана ясно в началото на проверките на ДНСК по Южното Черноморие

Спешна проверка на Строителния надзор по Черноморието. И трите строежа, които доведоха до напрежение в последните дни, спират. В къмпинг „Градина” инвеститорът сам спира временно работата по ресторант и паркинг. А със заповед на ДНСК се спират и строежите на Шофьорския плаж край „Алепу” и на къмпинг „Арапя”, но от понеделник. Строителният надзор пристигна в Бургаско по заръка на премиера Бойко Борисов. И установи, че край „Алепу” е допуснато нарушение.

13 вили ще изникнат на брега на „Арапя” (ВИДЕО)

„Изрично в заповедта за строеж е записано, че първо се изгражда геозащитното съоръжение, което трябва да укрепи брега. И вторият етап е вече изграждането на съответните жилищни сгради. Едновременно видно от  материалите, които са по медиите, се вижда, че вече е вдигната конструкцията на една от сградите”, коментира Иван Несторов, началник на ДНСК.

Кметът на Созопол: Когато се раздаваха земи, никой не говореше за дюни

От строителната фирма обясниха, че са изрядни.

„Допустимо укрепването  на свлачището да бъде интегрирано съоръжение в бъдещото строителство”, заяви Калоян Костов.

И общината в Созопол не вижда проблем със строежа.

„Това не е плаж. Много точно и ясно искам да се разбере от вашите зрители, че това не е плаж. Ако в момента има някакво стъпване в зоната на плажа, то ще бъде отстранено и коригирано, така че лятото плажът да може да се ползва”, заяви Панайот Рейзи, кмет на Созопол.

Стъпване в зоната на плажа, оказа се, има. Глобата е до 6 000 лева.

„В защитената зона това се водят местообитания на птици и зараждащи се дюни”, обясни Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас.

На къмпинг „Арапя” строителството също спира от понеделник. Липсвал път, ограждение  и план за безопасност. Ще се проверява и дали отсичането на дърветата в местността „Дядо Ильовата бахча” е законно.

Часове преди проверката, кметът на Царево обясни поредния строеж с липса на Общ устройствен план в общината.

„Вчера съм сезирал  Районната прокуратура да обследва законността, защото сме в хипотезата: „Facebook каза и законът е такъв”. 10 години община Царево се моли за ОУП, който най-накрая да сложи регламент”, заяви инж. Георги Лапчев, кмет на Царево.

 

 

 

Не стана ясно какво ще се случва на строежите в следващите два дни, след като забраната влиза в сила от понеделник. А природозащитници се опасяват, че спирането ще е само временно.

„Убеден съм, че формалните забележки, които председателят на комисията имаше по отношение на липсата на план за безопасност и здраве, ограждения и т.н., ще бъдат изчистени в рамките на следващата седмица и формално няма да има  пречки строежът  да продължи”, заяви Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие”.

От „Главболгарстрой” излязоха с позиция, в която заявяват, че строителните дейности се извършват законно и след като са изпълнени всички необходими процедури, съгласно екологичното и строително законодателство. От компанията заявяват още, че приветстват проверките и ще окажат съдействие на контролните органи.

„Пълната и задълбочена проверка ще установи отсъствието на нарушения при изграждането на укрепителните съоръжения”, заявяват още от компанията.

„Имотът не е собственост на „Главболгарстрой” и нашата компания няма никаква връзка с преобразуването на собствеността върху земята от общинска в частна и превръщането на имота в урегулирана територия, което позволява неговото застрояване, както и по какъв начин е придобита собствеността върху имота и как същият е бил отреден за ваканционно строителство. По тази причина смятаме, че не е коректно да бъдем свързвани със събития, в които нямаме никакво участие”, заявяват от компанията.

От „Главболгарстрой” допълват, че на проверявания имот се извършва само укрепване на активно свлачище, картирано преди повече от 40 години.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.