Панайот Рейзи коментира скандалите със строителството по морето

В последните няколко дни темата за строежите по Южното Черноморие се превърна в една от най-актуалните. За първи път след скандалите пред камерата на „Здравей, България” застава кметът на Созопол Панайот Рейзи.

„Законът за земята влиза в сила 1991 г. От тогава до ден днешен този закон всяка година се променя. Когато се приема законът, влизат в сила и трита вида собственост – държавна, частна и общинска. Съответно, когато се раздава земята, тогава никой в България не е споменавал думата „дюна”, коментира Рейзи възникналата дискусия от последните дни.

По думите му тези земи са били лозя и са се раздали като лозя. „Една част от тях бяха ниви, раздадоха се като ниви. Друга част бяха гори, раздадоха се като гори”, каза още той.

13 вили ще изникнат на брега на „Арапя” (ВИДЕО)

Рейзи припомни, че през 2008 г. влиза в сила Законът за Черноморското крайбрежие.

„През 2009 г. избухна скандалът „Дюнигейт” и тогава започна да се говори за дюните като такива. Оттогава насам, където и каквото и да се случи, всички говорят за дюни”, коментира още Рейзи.

Изсичат борова гора край „Арапя“ заради строеж на вили (ВИДЕО+СНИМКИ)

За случая „Смокиня”, Рейзи заяви: „Там има престъпление – то не влиза в компетенциите на общината до такава степен, че някой е отишъл и е посегнал върху тази природна даденост. От там нататък, съответните институции са взели мерки, виновните са заловени и те ще си понесат отговорността”.

За къмпинг „Градина” Рейзи коментира, че там, където ще се прави въпросният ресторант, няма дюна.

„По нотариален акт там е нива. Всички екологични процедури за тези райони минават стриктно”, каза още той.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.