Елин Иванов, внукът на великия български писател, разказва за живота и личността на своя дядо

"Човек открива през цялото време нещо ново в тези гениални, велики хора". Това каза за творчеството на дядо си Елин Иванов, внук на великия писател Елин Пелин. 

Според него, истините в творчеството на майстора на късия разказ трябва винаги да се казва, тъй като те са основата на нашата култура и на "българщината".

Като задължително четиво за всички той посочва сборника "Под Манастирската лоза", който по думите му хвърля нова светлина върху образа на писателя и го отличава като философ и мислител - човек, който се уповава на доброто. За него, той е световен писател, не просто "певец на селото", а "певец на човешката душа". 

Български разказ влезе в учебниците по литература в Америка

Елин Иванов разказва и за живота на дядо си. Той го описва като изключително скромен човек, живял на границата на бедността, въпреки че приживе е бил вече много известен. 

"Творческият му гений е, че е бил над материалното - един вид духовен богаташ", добавя Иванов. Макар да му е липсвало средно образование, писателят става председател на Съюза на писателите и академик в Академията на науките. 

Той споделя още, че мечтата на дядо му е била да стане художник. Определя го като някой, който се опитва винаги да помогне. Близък приятел на Цар Борис III, той е и един от основните инициатори на спасяването на българските евреи. 

Работил като уредник в къщата-музей "Иван Вазов", Елин Пелин спасява и стъкленицата със сърцето на патриарха на българската литература по време на бомбардировките над София през Втората световна война. 

Самият Елин Иванов е педагог по професия, но иска хората да си го представят като "някой, който се опитва да запази паметта на своя велик дядо". 

На въпроса какво би направил, ако можеше да се срещне с дядо си, той отговаря: 

"Просто бих го прегърнал".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.