Това реши Специализираният наказателен съд

Евгения Банева остава в ареста, реши специализираният съд. Преди заседанието Банева използва журналистическия интерес, за да коментира кандидатурата си за евродепутат, както и твърденията на прокуратурата, че съпругът й се опитал организира хибридна война от ареста.

Преди началото на съдебното заседание Банева се закани, че ако остане в ареста, ще води кампанията си за евродепутат от килията.

„Може да е интересно, ако ми позволят да си водя кампанията от затвора”, коментира Банева.

„Прокуратурата няма да пречи да провежда активна кампания”, заяви прокурорът Мария Дойчева.

В началото на годината от прокуратурата казаха, че зад решетките Евгения и Николай Баневи получили нелегално телефони с интернет. Чрез тях Баневи комуникирали помежду си, а  бизнесменът използвал връзката с външния свят, за да организира хибридна война срещу държавата и прокуратурата и да търси политическо убежище в Русия. Днес Банева отрече тези твърдения. По думите й - нито е намиран телефон в килията й, нито е общувала с някого.

„Ако съм искала да изпратя децата си в Русия, съм можела да го направя. Пътували сме 5-6 пъти на година там. Внушения, че се организира хибридна войни между Коледа и Нова година е абсурдно, когато лично аз се съмнявам, че има трезвен руснак”, каза Банева.

Банева обясни, че при при обиска в килията й нахълтали 6-7 души с метални детектори за откриване на непозволени предмети. По време на акцията се изважда всичко от помещението – дрехи, храни, „обзавеждане“.

„Ако е имало нещо, което е трябвало да бъде намерено, да е било намерено. Иначе всички останали внушения намирам за абсолютна лъжа“, категорична бе съпругата на Николай Банев.

„Съгласно Наказателния кодекс не са длъжни да говорят истината и тя се възползва. Експертизата е факт, съобщенията с мъжа и децата й също”, обясни прокурорът Дойчева.

Преди да започне заседанието Евгения Банева се оплака от потресаващи условия в килията й.

„Условията в т.нар. „луксозен арест” на „Г.М. Димитров” са потресаващи и може да се получи интересно, ако ми позволят да си водя кампанията за евроизборите от килията, за да може да види обществеността в какви условия лежат арестантите в Република България, горд член на Европейския съюз", каза Банева.

Като кандидат за евродепутат: Ще излезе ли от ареста Евгения Банева?

Тя добави още, че искането на Банева за промяна на мярката й е поискана по общия ред, а не по здравословни причини. 

Заседанието на спецсъда беше отложено с 1 час, заради искане на Банева и адвокатите й да се запознаят с документацията по делото. Съдийският състав трябва да реши дали да измени мярката й от задържане под стража в по-лека. 

Припомняме, че от 6 декември 2018 г., Евгения Банева и съпругът й Николай Банев, са в ареста по обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари. Банев вече поиска да излезе на свобода, но и първоинстанционният Наказателен съд, и Апелативният спецсъд му отказаха.

Междувременно стана ясно, че Инициативен комитет е решил да издигне кандидатурата на Евгения Банева на евровота през май.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.