Към този момент все още няма резултати

16 бензиностанции се проверяват по сигнал на Българската петролна и газова асоциация. Към този момент все още няма резултати. Това обяви на брифинг вътрешният министър Младен Маринов след провелия се координационен съвет, предаде БГНЕС.

Беше проведено координационно съвещание между директорите на областните дирекции на МВР, началниците на икономическа полиция, ръководството на Агенция „Митници“, НАП, ГДБОП и ГД „Национална полиция“. Поводът беше координация на действията и усилията по отношение на противодействие на контрабандата и нарушенията, свързани с търговия и внос на горива и петролни продукти“, обясни силовият министър.

Той обясни, че съвещанието е било на ниво областни дирекции, за да се продължат на местно ниво проверките на търговските обекти, които се занимават с продажба на горива и петролни продукти.

Маринов: Проверяваме обекти по сигнал на Петролната и газова асоциация

„Направихме анализ на свършеното до момента, начертахме посоките, по които трябва да се работи“, заяви той.

На въпрос дали има резултати от първите проверки по сигнала на Българската петролна и газова асоциация, Маринов уточни, че проверките се извършват в момента и коментира, че поисканият резултат вчера от премиера Бойко Борисов е именно провеждането на тези проверки. Министърът не пожела да посочи срещу колко бензиностанции е сигналът.

„Получаваме различни сигнали и реагираме там, където има нарушения. Не искам да съм конкретен, за да не обвиня някого, който е невинен. Работим по сигнали и когато се потвърди информацията, тогава можем да коментираме“, заяви той и обясни, че не може да споменава конкретни фирми.

Маринов: Продължава работата по сигнали за схеми за престъпна дейност на ТЕЛК-ове

„Областните дирекции на МВР ще съставят национална карта на всички обекти, които търгуват с горива. През последните години се опитваме да работим заедно и да обединим усилията на всички контролни органи в държавната администрация, за да повишим събираемостта от акцизни стоки и данъци. По отношение на работата по линия горива сме провеждали мероприятия, насочени основно към обезпечаване на основните рискове“, заяви Георги Чергов, който е ръководител на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари.

Чергов обясни, че първият риск е по отношение на доставката на горивата.

„През последния месец създадохме стриктен контрол при осъществяване на разтоварването. Искаме да привлечем до по-голяма степен и усилията на органите от областните дирекции на МВР, които основно ще бъдат насочени към съставянето на национална карта на всички обекти, които извършват разпространение на горива. Тъй като въпреки наличния контрол в момента, се оказва, че все още има такива, които се опитват да заобиколят правилата“, заяви той и обясни, че целта е да се открият нелегалните търговци и да се накажат с цялата административна тежест.

От ВМРО са сезирали прокуратурата, МВР и КПКОНПИ за проверка на клана "Гольовците"

Чергов обяви, че през 2018 г. са били проверени 141 обекта като общият брой нарушения, които са констатирани са 247, включително и три досъдебни производства.

„Най-често срещаните нарушения са разлика в касовата наличност. Това са случаи, в които реалните продажби не са отчетени към НАП“, заяви още той и уточни, че не може да посочи с точност в какъв размер са загубите за бюджета.

Изпълнителният директор на Националната агенция на приходите Галя Димитрова посочи, че през 2018 г. са установили 5,3 млн. лв. укрити данъци от бензиностанции.

Ръководството на МВР обсъди приоритетите си за 2019 г. на национално съвещание

„В началото на миналата година горивата станаха стока с висок фискален риск. НАП проверява всяка една цистерна с гориво, която влиза в страната и която е доставена от държава-членка на ЕС. Така че имаме пълна информация за всяка една цистерна и проследяваме нейното разпространение“, обясни Димитрова. Тя заяви, че втората линия на контрол са данъчните складове“, каза Димитрова и увери, че осъществяват денонощен мониторинг и на вход, и на изход на абсолютно всички данъчни складове, цистерни.

„Направили сме над 130 акта за установени нарушения на отчитането на горива, като санкциите за тях са около 110 хил. лв. Не са отчетени продажби за 955 хил. литра горива“, обясни тя и посочи, че много и различни са лицата, които не са отчитали продажбите си.

Димитрова обяви, че в момента се прави ревизия и на бензиностанциите на Веселин Марешки. Тя обясни, че има механизъм, който му позволява да дава отстъпки, защото получава такива от доставчика.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.